Od nedjelje

Građani počeli osiguravateljima prijavljivati štete nakon potresa

Građani su već u nedjelju navečer osiguravateljima počeli prijavljivati štetu koju je njihovoj imovini nanio najjači potres u Zagrebu u posljednjih 140 godina, doznajemo u osiguravajućim društvima
 Davor Pongracic / CROPIX

U Triglav osiguranju kažu da su još u nedjelju navečer zaprimili dvije prijave štete: jednu na oštećenom vozilu na Gornjem gradu, koja se procjenjuje na oko 70.000 kuna, i drugu na privatnoj kući u Nedelišću, na kojoj su oštećenja zidova manja i procjenjuju se na oko 10.000 kuna. Taj su novac u Triglavu i rezervirali. Jučer ujutro dobili su još nekoliko najava prijave štete - jednu na vozilu s kasko osiguranjem i drugu za manja oštećenja zidova u jednom hotelu. No, tu je, ističu u Triglav osiguranju, zasad riječ samo o najavama prijave šteta pa sredstva za njih još nisu rezervirali, nego očekuju da će vlasnici štetu prijaviti ovih dana.

U Croatia osiguranju kažu da broj prijavljenih šteta raste te da je prvenstveno riječ o prijavama građevinskog dijela stambenih zgrada, kuća i stanova, kao i o oštećenju stvari u kućanstvima. U Croatia osiguranju ističu da će klijentima dati potrebno vrijeme za prijavu šteta, no preporučuju im da što prije fotografiraju nastala oštećenja i prijave ih putem njihove web stranice. Klijenti ih mogu kontaktirati i telefonski, no u Croatia osiguranju preporučuju da koriste online prijave.

"Sve štete bit će ažurno rješavane u potpunosti u skladu sa zakonskim rokovima, u svakom slučaju najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave", napominju u Croatia osiguranju.

I u Uniqa osiguranju klijentima preporučuju da štetu, radi suzbijanja koronavirusa, prijavljuju online te kažu da im je telefonska linija otvorena 24 sata na dan. Klijentima preporučuju da, ako mogu, sami snime fotografije nastale štete ili da naprave kratke videozapise.

"Dosad smo primili 20-ak prijava štete na imovini građana. Riječ je o imovinskim štetama, a iznos još nije procijenjen", zaključuju u Uniqi.

U Graweu kažu da su dosad zaprimili 65 prijava šteta temeljem osiguranja imovine, a da će točan broj znati za koji dan. Kako bi ubrzali cijeli proces, u Graweu ističu da su omogućili prihvaćanje oštećenja na imovini od strane samog osiguranika. i u Graweu ukazuju na važnost online komnuikacije i telefonskih prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:46