Ne slažu se s potezima države

'Građani će opet ostati bez domaćeg voća i povrća i jest će trećerazredni uvoz'

Vlada je omogućila sve potpore: odgode davanja, naknade za zadržavanje zaposlenih... bio urod'
 Matija Djanjesic / CROPIX

Dok gotovo cijela mediteranska Europa u kojoj u proljeće dozrijevaju razne sorte povrća i voća strahuje da im ne propadne urod u nedostatku radne snage koja je za poslove dolazila s Balkana i Sjevera Afrike, u Hrvatskoj proizvođači voća i povrća imaju sasvim drukčije probleme.

Ako je suditi prema razgovorima koje smo jučer obavili s njihovim čelnicima strukovnih udruga, njima su najveći problemi potezi države koji su, kako kažu, izostali u osiguranju uroda prije štete pa ih sada traže nakon što prođe kriza.

Izgovori

Taj lagodni način ubiranja državnih i europskih poticaja za proizvodnju hrane za koju te na kraju godine nitko ne pita “koliki ti je uopće bio urod” funkcionira desetljećima pod izgovorom da se ne može biti konkurentan zemljama koje koriste fondove EU godinama prije nas. Jasno je da domaći proizvođači nemaju 9,80 eura po satu kao minimalnu plaću za sat berbe, poput onih zajamčenih u Njemačkoj, ali veliki dio njih nema ni 300 kuna za cjelodnevni rad u polju jer brojni potencijalni radnici ne žele ići u nadnicu zato što tako mogu izgubiti svoja prava na burzi.

Zato su njemačka i austrijska vlada u nedostatku radne snage otvorili specijalizirane portale na kojima lokalnom stanovništvu nude tisuće poljoprivrednih radnih mjesta koja su ostala prazna nakon zatvaranja granica.

Damping

Željko Ledinski, šef Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice, u očekivanju trećeg zbrajanja štete od prva dva mraza na svojih 15 hektara voćnjaka, upravo procjenjuje štete. Bit će, kaže, veća od 50 posto. - Nažalost, naši će građani, kao često dosad, ostati bez domaćeg voća i povrća. Dok se u našim trgovačkim centrima prodaje trećerazredna roba iz uvoza po dampinškim cijenama, javnosti se servira priča da bi oni kao proizvođači trebali sa svojih sela do tih centara doći i plasirati robu u online prodaji. Ha-ha - rekao nam je Ledinski.

Na naš upit kako to da je na tržištu nestalo domaćeg voća i povrća nakon zatvaranja tržnica, rekao nam je: - Svi su počeli tražiti domaće voće i povrće, kojega nema u hladnjačama jer nema dovoljno hladnjača i proizvođači su svoju robu morali već prodati u jesen jer je nemaju gdje skladištiti.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer nam poručila da u Ministarstvu prate sve “mjere koje su poduzele druge vlade”.

- Za razliku od brojnih drugih zemalja čiji se primjeri često navode, Vlada RH omogućila je OPG-ovima i ostalim poljoprivrednim subjektima sve potpore koje se odnose na odgode davanja, neplaćanja javnih davanja u tromjesečnom razdoblju u slučaju pada prometa i naknade ta zadržavanje zaposlenih. Što se tiče radne snage, situacija je ipak povoljnija nego u nekim drugim zemljama. Iako je došlo do određenog poremećaja zbog ograničenja kretanja, radovi se odvijaju bez značajnijih smetnji - rekla nam je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:13