Petogodišnji projekt

Grad Vrgorac i Agronomski fakultet sklopili ugovor o zaštiti autohtonih sorta vinove loze

Troškove projekta snose i grad i fakultet po modelu 50%-50%

Grad Vrgorac i zagrebački Agronomski fakultet potpisali su petogodišnji ugovor o suradnji o istraživanju i očuvanju dviju sorta vinove loze - Zlatarice (bijela sorta) i Trnjaka (crna sorta). Očuvanje i evaluacija autohtonih sorti iznimno je važna za brojne obiteljske gospodarstvenike vrgorskog područja, a u ovim aktivnostima leži i veliki potencijal za daljnji razvoj vinarstva.

„Ovim važnim ugovorom o suradnji naši će poljoprivrednici dobiti mogućnost sadnji čistih autohtonih sadnica uz sve stručne i znanstveno dokazane informacije kako mogu poboljšati kvalitetu i količinu konačnog proizvoda. Svakako je cilj potaknuti prodaju sadnica i van granica Grada Vrgorca, naravno uz kontrolu Grada Vrgorca i Agronomskog fakulteta. Bogata ponuda u vinarijama važan je dio razvoja ruralnog turizma te Vrgorac tu svakako ima veliki potencijal“, izjavio je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić

Projekt će omogućiti bolju iskoristivost sorti i valorizaciju među proizvođačima grožđa i vina. Među prioritetima je osiguravanje kvalitetne reprodukcije, odnosno, proizvodnja autohtonog sadnog materijala, što će dovesti do poboljšanja sortnih karakteristika. OPG-ovi s područja Grada Vrgorca tako će dobiti važna znanja i informacije na temelju kojih će planirati svoje aktivnosti. Troškove važnog petogodišnjeg projekta snosit će Grad Vrgorac i Agronomski fakultet u Zagrebu u modelu 50% - 50%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:40