Najugroženija skupina

Grad podstanarima plaća do 1.500 kuna mjesečne subvencije, evo kako ostvariti ovo pravo

Ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos svakoga člana povećava se za 100 kuna
Ilustracija
 Zeljko Sop / CROPIX

Budući da su podstanari jedna od najugroženijih skupina hrvatskoga društva, u riječkoj Odluci o socijalnoj skrbi predviđene su subvencije za podstanarstvo, piše Novi list.

- Grad Rijeka će podmirivati naknadu za troškove zaštićene i slobodne ugovorene najamnine najmoprimcu u visini od 50 posto iznosa najamnine, odnosno najviše do tisuću kuna mjesečno. Najmoprimac koji plaća zaštićenu najamninu te najmoprimac koji plaća slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe može ostvariti pravo na podmirenje troškova najamnine ako ispunjava socijalni uvjet ili uvjet prihoda ili uvjet jednoroditeljstva.

To se odnosi za stan koji je u vlasništvu pravne osobe. Osigurali smo pomoć i onima koji žive u stanovima koji su u vlasništvu fizičke osobe. Za korisnike koji ispunjavaju socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ovisno o broju članova kućanstva i to za samca u iznosu od 500 kuna mjesečno, za dvočlano kućanstvo 750 kuna mjesečno, za tročlano kućanstvo 750 kuna mjesečno, za četveročlano kućanstvo 800 kuna mjesečno.

Ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos se za svakoga člana povećava se za 100 kuna mjesečno do maksimalnog iznosa od 1.500 kuna mjesečno, pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković za Novi list.

Također, korisnici koji ispunjavaju socijalni uvjet, odnosno koji temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb Rijeka ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu mogu zatražiti i pomoć kada je riječ o podmirivanju troškova električne energije.

Za samce je predviđena pomoć od 150 kuna mjesečno, za dvočlano kućanstvo 200 kuna mjesečno, tročlano 300 kuna mjesečno, četveročlano kućanstvo do najviše 400 kuna mjesečno, a ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos se za svakog člana povećava do najviše za 50 kuna mjesečno.

Korisnik- samac koji ispunjava socijalni uvjet, odnosno ima pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ima pravo i zatražiti tisuću kuna kao pomoć za nabavu kućanskog aparata jednom godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 08:17