Novonastala situacija

Grad Osijek pripremio paket mjera pomoći poduzetnicima vrijedan 18 milijuna kuna

Osijek, terase zatvorenih kafića
 Vlado Kos / CROPIX

S ciljem suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica koronakrize Grad Osijek pripremio je paket mjera za pomoć osječkim poduzetnicima koji su se našli u problemima zbog novonastale situacije. Riječ je o paketu vrijednom 18 milijuna kuna, o kojima će Gradsko vijeće Osijeka odlučivati na virtualnoj sjednici zakazanoj za utorak 7. Travnja.

- Zadnjih tjedana koliko traje novonastala situacija uzrokovana pandemijom bolesti COVID 19, svi naši napori usmjereni su, prije svega, na zaštitu zdravlja naših sugrađanki i sugrađana, i u tim naporima Grad Osijek partner je lokalnim i nacionalnim mjerodavnim tijelima. Svjesni posljedica koje će kriza ostaviti na gospodarstvo, jednako važnu pažnju dajemo zaštiti i očuvanju svakog radnog mjesta u gradu Osijeku. Ne znamo koliko će kriza trajati, no jasno je da se svi moramo prilagoditi novonastaloj situaciji – kazala je Žana Gamoš, dogradonačelnica Osijeka, najavivši gospodarske mjere koje su pripremili.

Tako su 5,5 milijuna kuna odlučili kroz javni poziv usmjeriti mirko, malim i srednjim poduzećima čije je poslovanje ugroženo krizom. Poduzetnik sa sjedištem u Osijeku koji je dokazao da je kriza negativno utjecala na njegovo poslovanje i potpiše ugovor o dodjeli potpore s HZZ-om, može sudjelovati u javnom pozivu Grada. Grad će poduzetniku jednokratno i bespovratno isplatiti 1000 kuna po zaposleniku. Država pomaže direktno zaposlenicima, a Grad se odlučio isplatom sredstava pomoći poduzetniku u održavanju likvidnosti.

- Dopunom Odluke o komunalnoj naknadi i Prijedlogom Odluke o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih virusom COVID 19, Grad Osijek predlaže potpuno oslobađanje obveze plaćanja komunalne naknade OPG-ova, obrtnika, pravnih osoba i osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje poslovne djelatnosti - za mjesec travanj, svibanj i lipanj – izvijestila je Gamoš. Osim toga, u razdoblju izvanrednih okolnosti neće se provodio prisilna naplata potraživanja, osim u slučajevima u kojima prijeti zastara potraživanja za prihode Proračuna Grada Osijeka. Zakupnici javnih površina i poslovnih prostora Grada oslobađaju se plaćanja za travanj s mogućnošću produženja ovisno o trajanju situacije, roditelji neće morati plaćati uslugu dječjeg vrtića i produženog boravka u školama, a privremeno se obustavlja i plaćanje spomeničke rente.

- U ovome trenutku riječ je, dakle, o mjerama ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna, međutim u ovaj iznos nije uračunata spomenička renta jer za tu mjeru trenutno nije moguće dati financijsku procjenu – kazala je Gamoš, dodavši kako se u drugom kvartalu očekuje pad dijela gradskih prihoda, pa je u tijeku i izrada rebalansa proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:26