Istraživanje

Gotovo polovina stanovnika ove južnoameričke države živi u siromaštvu: 'Bit će još i gore'

 ARIEL TIMY TORRES / AFP

Gotovo polovina argentinskog stanovništva u drugom tromjesečju je živjela u siromaštvu, što je nagli porast u odnosu na isto razdoblje lani, a rezultat je dugogodišnje gospodarske krize koja se produbila zbog pandemije koronavirusa, procijenili su u srijedu istraživači.

Katoličko sveučilište u Argentini (UCA) procijenilo je da je stopa siromaštva krajem lipnja porasla na između 46 i 47 posto nakon mjeseci strogih blokada uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Podaci vladine službene statističke agencije Indec, koja izvještava o siromaštvu svakih pola godine, pokazali su u srijedu da je stopa siromaštva porasla na 40,9 posto u prvih šest mjeseci 2020., što je značajan rast u odnosu na 35,5-postotni rast u drugoj polovini prošle godine.

„Postoji više općeg siromaštva. Svi smo malo siromašniji, već smo bili prošle godine, ali sada s većom nejednakosti“, rekao je istraživač UCA-e Agustin Salvia.

Za rast siromaštva okrivio je gubitak 3,5 milijuna radnih mjesta. Razina siromaštva se povlači na 14.718 pezosa mjesečno (193 dolara).

Salvia je rekao da se čini malo vjerojatnim da će se razina siromaštva poboljšati u skoroj budućnosti te je predvidio da će oko 45 posto Argentinaca biti siromašno i krajem godine.

„Da se vratimo na 35 postotnu stopu siromaštva koju smo imali prije krize, koja je već bila skandalozna, ne vidim da je to moguće ove ili sljedeće godine“, rekao je Salvia.

Argentinsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju zabilježilo rekordno smanjenje od 19,1 posto u odnosu na godinu ranije jer je pandemija uništila proizvodnju i potražnju. Očekuje se da će u 2020. godini pasti 12 posto, rekli su analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:00