Italija u problemima

Gospodarstvo našeg jadranskog susjeda je u recesiji, to se negativno odražava i na nas

Bruto domaći proizvod (BDP) Italije u posljednjem tromjesečju 2018. pao drugi kvartal zaredom.
Talijanski premijer Giuseppe Conte
 Profimedia, Xposurephotos

Istat, talijanski nacionalni statistički zavod, objavio je danas da je gospodarstvo Italije službeno ušlo u recesiju, jer je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju 2018. pao drugi kvartal zaredom. Najprije je treći kvartal u odnosu na drugo tromjesečje 2018. zabilježio pad od 0,1 posto, da bi zadnji podaci pokazali kao je četvrti kvartal u odnosu na treći pao za 0,2 posto.

Prema pravilima Europske unije, recesija se tehnički računa kao dva uzastopna kvartalna pada, a ne kao u Hrvatskoj kada se zabilježi pad u određenom kvartalu u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Italija je tako trenutno jedino veliko gospodarstvo svijeta i jedina zemlja EU-a koju je "posjetila" recesija, a premijer Giuseppe Conte je prije par dana kazao kako ne očekuje oporavak gospodarstva prije drugog tromjesečja ove godine.

Upravo kako bi ubrzala oporavak gospodarstva koalicijska vlada Italije je u prosincu prošle godine usvojila proračun koji je smjerao povećanju potrošnje građana i investicija u gospodarstvu, ali su Talijani morati pristati na djelomične izmjene zbog prigovora Europske komisije o tome da će takav proračun dovesti do još jačeg rasta javnog duga. Recesija u Italiji svakako nije dobra vijest za Hrvatsku, jer nam je ta država glavni trgovinski partner, a podaci govore kako je vrijednost hrvatskog robnog izvoza u Italiju u prvih 10 mjeseci prošle godine iznosila 1,74 milijardi eura, što je 11 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Iz Italije smo, pak, istodobno uvezli roba u vrijednosti 2,63 milijardi eura ili 10,7 posto više nego u prvih 10 mjeseci 2017. Na Italiju, dakle, otpada više od 20 posto našeg izvoza u EU i gotovo 15 posto našeg ukupnog izvoza. Ako pritom znamo da je Njemačka, naš drugi najveći trgovinski partner, također ostvarila kvartalni pad u trećem tromjesečju prošle godine te jedva ostvarila rast u četvrtom kvartalu, onda možda ni ne čudi pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u 2018. za jedan posto u odnosu na 2017.

A kako će Italija očito još najmanje pola godine biti u recesiji ili negdje oko nule, a i Njemačka je tu negdje u pozitivnoj nuli, jasno je kako će te negativne trendove i dalje osjećati i hrvatsko gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:34