Izvješće Markita

'Gospodarstvo eurozone započelo je četvrto tromjesečje na korak od stagnacije'

Indeks menadžera nabave (PMI) u gospodarstvu eurozone bio je u listopadu gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec
Ilustracija
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Gospodarstvo eurozone balansiralo je na rubu stagnacije u listopadu, drugi mjesec zaredom, zakočeno slabom potražnjom koja se iz industrije širi na uslužni sektor, pokazalo je u četvrtak mjesečno izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u gospodarstvu eurozone bio je u listopadu gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 50,2 boda, procijenili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. Vrijednosti više od 50 bodova pokazuju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

"Gospodarstvo eurozone započelo je četvrto tromjesečje na korak od stagnacije", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Aktivnosti u industriji ponovo su bilježile najveći pad od 2012. godine a slabost se širi i na uslužni sektor, s najslabijim priljevom novih narudžbi u gotovo pet godina", primjećuje Williamson.

Ukupne su nove narudžbe robe i usluga pale su u listopadu, drugi mjesec zaredom, odražavajući najslabiju razinu potražnje u proteklih nešto više od šest godina. Francuska je spriječila pad gospodarstva u eurozoni u cjelini, konstatiraju u Markitu. U Njemačkoj pad je blago usporio dok su u ostalim zemljama obuhvaćenim istraživanjem aktivnosti balansirale na rubu stagnacije.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojeće mjesece spustila su se na najnižu razinu od svibnja 2013., očitujući se u sve opreznijem zapošljavanju novih radnika. Tako je tempo zapošljavanja u listopadu bio najslabiji od kraja 2014., uz značajan neto pad broja novih radnih mjesta u industriji i slabašan neto rast u uslužnom sektoru.

"Istraživanje signalizira da će mandat Marija Draghija na kormilu Europske središnje banke (ECB) obilježiti gotovo stagnacija BDP-a, slabije zapošljavanje, gotovo stagnacija cijena i sve izraženiji pesimizam u pogledu predstojećeg razdoblja", zaključuje Williamson.

"Time jača pritisak na Christine Lagarde da pronađe nova rješenja za obnovljenu slabost eurozone", dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:03