Novac.hr

Gorivo je malo pojeftinilo, a dizel je drugi put u povijesti skuplji od benzina

Vozila je puno, a dizela sve manje i dolazi do manje količine robe na tržištu
Ilustracija
 Boris Kovačev / Hanza Media

Za vrlo popularne dizelaše u Hrvatskoj stigle su loše vijesti – nakon deset godina litra dizela skuplja je od litre benzina. Prema podacima portala cijenegoriva.info, litra Eurosupera 95 na Ininim benzinskim pumpama je pojeftinila za 23 lipe te sada iznosi 10,20 kuna, dok je litra Eurodizela jeftinija za 17 lipa i košta 10,23 kune. Pala je cijena i litre LPG-a za 25 lipa te se kreće od 4,44 kune do 4,74 kune, ovisno o kompaniji koja ga prodaje.

Ovo je, inače, drugi put u povijesti da je benzin jeftiniji od dizela. Iako se nije moglo zamisliti da će dizelsko gorivo ikada postati skuplje od benzina, 2008. se prvi put u povijesti hrvatskog naftnog tržišta dogodilo upravo to - cijena litre Eurodizela popela se na 8,64 kune te premašila vrijednost litre Eurosupera 95, koja je iznosila 8,48 kuna. Tada je to opravdano neumoljivim zakonom ponude i potražnje, odnosno činjenicom da se Hrvatska nalazi na mediteranskom tržištu nafte na kojem je cijena dizela, zbog potražnje koja je bila veća od ponude, bila veća od cijene litre benzina. Prema mišljenju naftne struke slična situacija s ponudom i potražnjom dogodila se i sada i kotacija dizela na mediteranskom tržištu približila se benzinu.

- Do pojave više burzovne cijene dizelskog goriva u odnosu na cijenu motornog benzina došlo zbog sezonskog odnosa ponude i potražnje, pri čemu je znatno opala potražnja za motornim benzinima koja je najveća ljeti, dok je potražnja za dizelskim gorivom neočekivano porasla uslijed nepovoljnih hidroloških prilika na sjeveru Europe, koje otežavaju plovidbu baržama rijekama Rajnom i Dunavom - kažu u Crodux derivatima.

Ponuda je manja, potražnja velika pa cijena raste, konstatira i naftni stručnjak Davor Štern.

- I to se već dugo najavljuje kao rezultat modernizacija rafinerija. Došlo je, naime, do promjene u tehnologiji i dublja je prerada u rafinerijama, što je rezultiralo većom količinom benzina i svijetlih produkata te manjom količinom tamnih produkata. To bi potencijalno moglo sa sobom povući i porast cijene lož ulja - upozorava Štern.

To je jedan od razloga, nastavlja, dok se drugi može pronaći u samim automobilima na dizel gorivo, kojih još uvijek ima u velikim flotama u pojedinim zemljama.

- Vozila je puno, a dizela sve manje i dolazi do manje količine robe na tržištu i veće cijene. Vjerojatno će ovakvo stanje trajati dok ne padne broj automobila na dizel pogon i ne izbaci ih se iz europskih gradova – smatra Štern.

Cijene goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj*

Eurosuper 95 - od 10,12 kuna (Plinski centar Zagreb) do 10,28 kuna (Crodux Derivati)

Eurodizel - od 10,09 kuna (Plinski centar Zagreb) do 10,27 (Crodux Derivati)

Autoplin - od 4,44 kuna (Plinski centar Zagreb) do 4,74 kuna (Ina)

*cijenegoriva.info

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:58