GOLEMA AKVIZICIJA

Google preuzima izraelsku kompaniju za 23 milijarde dolara, glavni igrač je misteriozni Hrvat

Wiz je u samo četiri godine narastao od minijaturnog startupa do jednoroga s valuacijom od 12 milijardi dolara

CEO Wiza Assaf Rappaport (lijevo) i Dali Rajic, predsjednik i COO tvrtke

 Ohad Kab/Wiz

Googleova matična kompanija Alphabet priprema se za svoju najveću akviziciju u dosadašnjoj povijesti: riječ je o pokušaju preuzimanja jedne od trenutno najvećih miljenica Wall Streeta, cybersecurity kompanije Wiz, za 23 milijarde američkih dolara.

Wiz je u samo četiri godine uspio narasti od minijaturnog izraelskog startupa koji izrađuje sigurnosni softver za tvrtke koje posluju u cloudu do prilično velikog jednoroga, s valuacijom od 12 milijardi dolara. Pregovori Googlea i Wiza počeli su nedugo nakon što je startup privukao milijardu dolara investicija od tvrtki rizičnog kapitala, doznaje Wall Street Journal.

Ono što bi nama u Hrvatskoj moglo biti iznimno zanimljivo u cijeloj priči jest to da je u njezinu središtu i jedan Hrvat, preciznije rečeno Amerikanac hrvatskog podrijetla. Naime, sve do početka ove godine Wiz su vodila četvorica suosnivača, no tada im se pridružio Dali Rajic kao izvršni operativni direktor (COO) i predsjednik kompanije.

Rođen u Austinu u Teksasu, Rajic je jedan od najcjenjenijih menadžera u cybersecurity biznisu i prije Wiza radio je kao COO i predsjednik Zscalera, tvrtke koja ima identičan poslovni model kao Wiz, godišnje prihode od gotovo 2 milijarde dolara i valuaciju od 27 milijardi dolara.

Karijeru u Silicijskoj dolini izgrađuje još od 1995. godine, pri čemu se najdulje zadržao u AppDynamicsu, tvrtki kćeri Cisca. O tome odakle iz Hrvatske njegova obitelj točno potječe, nema podataka, ali je sam otkrio u razgovoru za portal Calistech da su se njegovi preci doselili u Novi svijet upravo iz Lijepe Naše.

Rajic je bio angažiran kako bi nadgledao i proveo Wizovu strategiju izlaska na burzu, ali se taj plan, izgleda, promijenio s Googleovim zanimanjem za tvrtku (premda bi ti pregovori svakako mogli propasti). Wiz je inače osnovan u Tel Avivu 2020. godine, ima 900 zaposlenika i planira dodati još oko 400, a sjedište im je sada u New Yorku.

Ako Google kupi Wiz za gotovo dvostruko veći iznos nego što tvrtka trenutačno vrijedi, bio bi to ogroman "exit" za četvoricu osnivača. Assaf Rappaport, Ami Luttwak, Yinon Costica i Roy Reznik upoznali su se kada su bili unovačeni u Jedinicu 8200, cybersecurity diviziju Izraelske vojske.

U samo četiri godine došli su do 350 milijuna dolara u zagarantiranim godišnjim prihodima. Dvije godine prije toga imali su 100 milijuna. Prema tvrdnjama iz same tvrtke, 40 posto kompanija s liste Fortune 100 njihovi su klijenti, a među njima su BMW, Slack, Salesforce i Morgan Stanley. Usto surađuju s nekima od najvećih cloud kompanija - Amazonom, Microsoftom i Googleom.

Ako bi Google uspio kupiti Wiz, ta bi transakcija uvelike nadmašila njegovu dosad najveću akviziciju - Motorole za 12,5 milijardi dolara 2011. godine. Samo dvije godine poslije nje morali su, međutim, priznati poraz i predati Motorolu kineskom Lenovu za manje od 7 milijardi dolara.

Google, naravno, sve te tvrtke ne kupuje iz obijesti, nego zbog toga što već godinama nastoji diverzificirati poslovanje. Približno 80 posto njegovih prihoda i dalje je iz bazično istog izvora - oglašavanja. Taj oglašivački kolač jest podijeljen na Google Search, YouTube i druge platforme, ali je svejedno gotovo cijeli Googleov biznis jedna velika ekonomsko-propagandna mašinerija.

Cloud i cybersigurnost u cloudu stoga su postali jedan od njegovih velikih zaloga za budućnost. Godine 2022. kupio je cybersecurity kompaniju Mandiant za 5,4 milijarde dolara, upravo u nastojanju da osigura svoje poslovanje u oblaku. Iste godine kupio je i Siemplify, također cybersecurity startup.

Google Cloud kao proizvod raste, ali i dalje je daleko iza moćnijih konkurenata kao što su cloud divizije Amazona i Microsofta (AWS, odnosno Azure). Preuzimanje Wiza višestruko bi ubrzalo Googleova nastojanja da ih dostigne.

Sigurnost poslovanja u oblaku postala je vruća tema posljednjih godina jer većina kompanija ulaže fini novac kako bi poslovanje preselila u cloud. No, osim što to donosi velike uštede, za sobom povlači i znatne rizike. Američki telekom AT&T otkrio je prošli tjedan da su podaci o razgovorima i SMS porukama gotovo svih njihovih mušterija izašli u javnost nakon curenja podataka s cloud platforme njihova poslovnog partnera.

Američki regulatori još mogu blokirati dogovor. Google za vratom ima već dvije tužbe zbog monopolističkog ponašanja: jednu zbog dominacije njegova alata za pretraživanje interneta i jednu koja nastoji rascjepkati njegov oglašivački biznis.

Regulatori u mandatu trenutačnog američkog predsjednika Joea Bidena zauzeli su vrlo strog stav prema pokušajima akvizicija i konsolidacije u tehnološkom sektoru. Ali, ako Donald Trump opet preuzme vlast, očekuje se da će nadzor dramatično olabaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 14:35