Budi internet genijalac

Google predstavio program koji hrvatske osnovnoškolce uči kako sigurno surfati internetom

Uz pomoć ovog programa, osnovnoškolci usvajaju osnovna digitalna znanja i vještine te stvaraju naviku promišljenog korištenja i istraživanja interneta
Google kampus
 CHRISTIE HEMM KLOK / Newscom / Profimedia

Google je u Hrvatskoj predstavio program Budi internet genijalac koji djecu uči vještinama potrebnim za sigurno i pametno istraživanje interneta. Uz pomoć ovog programa, osnovnoškolci usvajaju osnovna digitalna znanja i vještine te stvaraju naviku promišljenog korištenja i istraživanja interneta.

- Za razliku od sličnih sigurnosnih programa koji se fokusiraju na prijetnje i ograničenja, program Budi internet genijalac ima i edukativnu ulogu, odnosno cilj mu je izgraditi vještine i osposobiti djecu, njihove roditelje i učitelje da surfaju internetom na što je to moguće odgovorniji i sigurniji način. Budi internet genijalac, uz 'Nastava od kuće', G Suite for Education kao i besplatno rješenje za videokonferencije Google Meet koje smo ranije predstavili, dio su predanosti tvrtke Google u razvoju digitalnih vještina društva - izjavio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics.

Uz osnovnoškolce, program Budi internet genijalac namijenjen je njihovim roditeljima kao i učiteljima te je potpuno besplatan. Budi internet genijalac uključuje program o sigurnosti na internetu posvećen nastavnicima, online lekcije za učenje osnova digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva kao i aktivnosti koje se mogu provoditi s učenicima u učionici.

Zahvaljujući programu Budi internet genijalac, djeca će imati priliku naučiti kako kritički razmišljati dok istražuju internet i druge internetske sadržaje, kako se zaštititi od internetskih prijetnji, kako promišljeno i odgovorno donijeti odluku o tome što, kada, kako i s kime podijeliti informacije na internetu te kako biti ljubazan i poštivati privatnost kao i kako obeshrabriti nasilnička ponašanja te biti hrabar i pitati odraslu osobu kad na internetu naiđu na nešto sumnjivo.

U testiranju kao i prenošenju znanja pomaže igrifikacija tj. korištenje avanturističke internetske igre Interland koja učenje o digitalnoj sigurnosti i građanstvu čini interaktivnim i zabavnim, kakav je i sam internet. Igra Interland sastoji se od četiri lekcije Pažljiva planina, Rijeka Java, Toranj s blagom i Kraljevstvo dobrote, a igrači će nakon svakog savladanog izazova dobiti diplomu.

Udruga 'Suradnici u učenju' će uz podršku Googlea organizirati seminare i radionice kako bi učitelji dobili kompetencije potrebne za poučavanje djece osnovama digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva što će im omogućiti da postanu uspješni građani umreženog svijeta.

- Djeca, njihovi roditelji i učitelji više nego ikad do sada koriste se digitalnim rješenjima kao podrška učenju, socijalizaciji i igri. Međutim, ista ta rješenja mogu povećati izloženost djece rizicima na internetu. Upravo stoga, program Budi internet genijalac osmišljen je da na edukativni zabavan način smanji rizike i promovira pozitivna i sigurna dječja iskustva na internetu - izjavio je Darko Rakić, predsjednik Udruge 'Suradnici u učenju'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 10:51