PRESUDA

Google korištenjem Jave nije povrijedio intelektualno vlasništvo Oraclea

Američki Vrhovni sud poništio je presudu prizivnog suda koja je Oracleu davala pravo i na oko devet milijardi dolara odštete
 Susana Bates/AFP

Google nije povrijedio intelektualno vlasništvo Oraclea korištenjem dijela Javinog programskog jezika, presudio je američki Vrhovni sud.

Google nije prekršio zakon, zaključio je u ponedjeljak Vrhovni sud, poništivši presudu prizivnog suda, koja je Oracleu davala pravo i na oko devet milijardi dolara odštete.

Oracle je postao vlasnik Jave 2010. godine preuzimanjem Sun Microsystemsa i iste je godine podigao tužbu protiv Googlea, tvrdeći da je u operativnom sustavu Android upotrijebio oko 11.000 redaka softverskog koda Javinog programskog jezika.

Sud prve instance presudio je da Javina sučelja u osnovi nisu zaštićena autorskim pravima, ali je ta presuda poništena u žalbenom postupku.

Vrhovni sud sada je ponovo presudio u korist Googlea sa šest glasova za i dva protiv, zaključivši da se korištenje Javina sučelja može okvalificirati kao "pravedna upotreba".

Google je kopirao samo nužni dio programskog jezika kako programeri u novom računalnom okruženju ne bi bili prisiljeni zaobilaziti elemente poznatih programskih jezika, zaključio je sud.

Kada bi se takva praksa proglasila kršenjem intelektualnog vlasništva, to bi ograničilo kreativnost budućih programa, dodali su suci.

Googleov izvršni direktor Kent Walker izrazio je zadovoljstvo presudom, koja po njegovom mišljenju predstavlja "veliku pobjedu" za inovacije i kompatibilnost računalnih sustava.

Oracle je pak u priopćenju objavljenom nakon presude kritizirao činjenicu da je Googleova tržišna moć sada postala još veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 02:07