bombardiranje recenzijama

Google izbrisao negativne ocjene digitalne platforme nakon zabrane kupnje dionica: ‘Ovo je gerilska akcija‘

Digitalna platforma RobinHood zabranila je krajem prošlog tjedna kupnju dionica, razljutivši male ulagače, koji su nezadovoljstvu dali oduška negativnim ocjenama aplikacije na Google Storeu
 Olivier Douliery/AFP

Google je izbrisao negativne ocjene korisnika o digitalnim platformama poput RobinHooda, nakon vala nezadovoljstva koji je pokrenula zabrana malim neovisnim ulagačima da kupuju dionice na meti špekulacija hedge fondova.

Korisnici društvene platforme Reddit uspjeli su krajem prošlog tjedna kupnjom dionica kompanija poput trgovine video-igrica GameStop i lanca kino-dvorana AMC uzdrmati tržište, dovodeći u škripac hedge fondove koji su ih spuštali špekulativnom tehnikom 'short-sellinga'.

Fondovi su posuđivali dionice i prodavali ih u očekivanju pada njihovih cijena. Potom su ih trebali otkupiti po nižoj cijeni i vratiti vlasnicima, zadržavajući razliku. Budući da su mali ulagači u međuvremenu podigli cijenu dionica, fondovi su se našli u velikim gubicima.

Digitalna platforma RobinHood zabranila je krajem prošlog tjedna kupnju dionica, razljutivši male ulagače, koji su nezadovoljstvu dali oduška negativnim ocjenama aplikacije na Google Storeu.

Google je prošlog tjedna uklonio desetke tisuća recenzija s jednom zvjezdicom za tu aplikaciju, koja je prethodno imala prosječnu ocjenu od četiri zvjezdice, izvijestio je BBC.

Tražilica je reakciju opravdala „neutemeljenim ocjenama“, čiji je cilj, po njima, manipulacija prosječnim ocjenama proizvoda.

Loše ocjene i dalje su pristizale, dodaje BBC.

Budući da su dionice GameStopa i dalje bile dostupne velikim, profesionalnim ulagačima, mali su optužili digitalnu platformu da de facto štiti velike i manipulira tržištem dionica.

Robinhood je priopćio da je ograničio trgovinu zato što želi "upravljati rizikom", a ne zato što je netko to od njih tražio.

Nezadovoljstvo malih ulagača rezultiralo je organiziranom kampanjom diskreditacije aplikacije niskim ocjenama, izvijestio je portal 9to5Google.

Više od 100.000 negativnih recenzija spustilo je prosječnu ocjenu aplikacije sa četiri zvjezdice na samo jednu, napisao je portal.

Nekoliko sati kasnije Google je intervenirao i obrisao 100.000 recenzija, čime je ocjena aplikacije ponovo porasla.

Googleova pravila osmišljena su kako bi spriječila gerilsku akciju „bombardiranja recenzijama“, kojom koorisnici koordinirano snižavaju ocjenu aplikacije, obično zbog nekog vanjskog skandala ili političkog neslaganja.

Tehnološki div nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira svoju odluku o Play Storeu, navodi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 05:39