ZA 1500 PROIZVODA

Glovo otvorio svoju prvu trgovinu u Hrvatskoj: Radi 08-24h sve dane u godini, ali nije namijenjena svima

Glovo Express križanac je poštanskog ureda, lokalne trgovine i mikro skladišta, a do kraja 2021. bit će ih 100 u 16 država

Glovo Express trgovina nije namijenjena krajnjim kupcima već dostavljačima Glova i radi 0-24h sve dane u godini

 Glovo

Glovo, najveći igrač na tržištu aplikacija za dostavu u Hrvatskoj otvorio je vlastitu trgovinu.

Glovo Express je trgovina koja nije namijenjena krajnjim kupcima već dostavljačima Glova i radi 08-24h sve dane u godini. Koncept nove trgovine Glovo naziva Micro Fulfilment Centar što znači da je riječ o mikro-logističkom objektu koji ubrzava dostavu. Kada bi se uspoređivali s dosad poznatim biznisima, onda bi Glovo Express bio križanac između poštanskog ureda, lokalne trgovine i mikro skladišta.

Victor Răcariu, glavni direktor Glova za jugoistočnu Europu kaže da će do kraja godine otvoriti još jednu takvu trgovinu u Hrvatskoj.

- Lansiranje Glovo Expressa na hrvatskom tržištu i tranzicija na novu, višu razinu dostave na zahtjev ključan je moment za nas, ali i pozitivan utjecaj u interesu naših korisnika - kaže Răcariu.

Raste dostavna logistika

Pojašnjava da tako mogu ojačati posao s dostavom robe koju prodaju maloprodajni lanci. To se prije svega odnosi na lako kvarljivu robu široke potrošnje poput povrća, voća, smrznutih i mliječnih proizvoda. No, to otvara prostor i bržoj dostavi svih drugih proizvoda koje građani kupuju u maloprodajnim lancima, poput pića, slatkiša i proizvoda za djecu i životinje.

Bojan Barišić, voditelj Glovo Express trgovina za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju kaže da će u Zagrebu tako proširiti ponudu dostave za 1500 proizvoda.

- Daljnje širenje mreže Glovo Express trgovina planirano je za iduću godinu - kaže Barišić.

image

Bojan Barišić, voditelj Glovo Express trgovina za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju

Glovo

Iako je pandemija dovela do eksplozije dostave na zahtjev (Quick commerce) taj se trend nastavio i ove godine. Tvrtke iz online trgovine, poštanske dostave i mobilne aplikacije za dostavu (Q-commerce) u 2021. godini su u Hrvatskoj krenule u jačanje logističke infrastrukture kako bi svoje biznise učinile održivijima i pripremile ih za daljnji online prodaje koja se pretpostavlja da ima potencijal da se u kratkom razdoblju udvostruči.

Hrvatska pošta, DPD i najveći online trgovac unas eKupi tako već imaju vlastite paketomate te proširuju njihovu mrežu

- Glovo je ove godine potpisao strateški ugovor sa švicarskom tvrtkom za nekretnine Stoneweg u kojem se obvezao uložiti 100 milijuna eura u izgradnju i obnovu nekretnina u glavnim gradovima ključnih tržišta na kojima posluje - kaže Barišić.

image

Glovo Express trgovina

Glovo

Pojašnjava da kroz jačanje vlastite dostavne infrastrukture Glovo može na aplikaciju povezati veći broj prodajnih partnera.

- Glovo Express je odgovor na promjene ponašanja potrošača i zahtjeve za ultra brzom dostavom. Micro Fulfilment Centri su budućnost trgovine i mi očekujemo da će utjecati na trajne promjene navika potrošača. Riječ je o koraku prema momentalnoj ili dostavi u istom danu - kaže Barišić.

U Sloveniji i Srbiji

Glovo se unazad godinu dana pozicionirao kao najveći igrač u branši mobilnih aplikacija za dostavu. Tvrtka je lani, prema podacima Fine, imala prihod od 48,9 milijuna kuna. No, ujedno najbrže prži gotovinu. Godinu 2020. zaključila je s gubitkom od 21,8 milijuna kuna. Druga dva konkurenta, Wolt i Bolt, značajno zaostaju po prihodu, ali su profitabilni iako s vrlo niskim iznosima.

Glovo je u velikoj ekspanziji svojih Glovo Express trgovina. Do kraja godine planira ih otvoriti više od stotinu u 50 gradova u 16 država. Uz Hrvatsku, među inima, otvara svoje Micro Fulfilment Centre u Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj, Španjolskoj, Italiji, Ukrajini, Keniji i Maroku.

image

Na pultu Glovo Express trgovine "kupovat" će moći samo njihovi dostavljači

Glovo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:12