Nestašica radnika

Globalno istraživanje pokazalo da je Hrvatska svjetski rekorder po manjku radne snage

U našoj je zemlji istraživanje konzultantske kuće Manpower obuhvatilo 620 reprezentativnih tvrtki
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Zbog masovnog iseljavanja Hrvatska je postala globalni rekorder po relativnom manjku radne snage, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Manpower provedeno u 44 države.

U našoj je zemlji, kako prenosi Novi list, to istraživanje obuhvatilo 620 reprezentativnih tvrtki te pokazalo da hrvatska poduzeća u drugom kvartalu traže 34 posto novih radnika više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Nema zemlje u Europi i svijetu u kojoj poslodavci tako vape za novim radnicima.

Pritom je najveća nestašica zabilježena na sjevernom Jadranu, u poduzećima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Ta poduzeća, pak, imaju u planu zaposliti gotovo 50 posto više radnika nego što su ih zaposlili u prvom kvartalu 2019., a to je tako najviše zbog početka turističke sezone.

- Poduzećima će biti izazov ispuniti te planove. Veliku potrebu za radnicima iskazuju ne samo tvrtke u turizmu, nego i ostali gospodarski sektori, sve hrvatske regije i svi poslodavci, neovisno o tome jesu li mali ili veliki. Najviše se traže konobari, sobarice, pomoćno osoblje u kuhinji, zidari, tehničari, električari, tesari i slična zanimanja - ispričao je Goran Šimunović, menadžer privremenog zapošljavanja u Manpoweru.

Ipak, treba naglasiti da ovdje nije riječ o planovima rasta zapošljavanja u odnosu na ukupan broj zaposlenih u poduzećima, već u odnosu na broj novih radnika koje su primila u prethodnom tromjesečju. Preciznije, ako je neka kompanija u prvom kvartalu zaposlila sto radnika, u drugom kvartalu želi zaposliti dodatnih 134.

Uz to, kako ističe Šimunović, rekordno visoka potražnja za novim radnicima nije znak nekog novog turističkog, građevinskog ili ukupnog gospodarskog zamaha, već se u tom postotku kriju i radna mjesta koja su proteklih godina ostala prazna, a poslodavci ih ne mogu popuniti. Prema procjenama Manpowera, hrvatskom gospodarstvu trenutačno nedostaje više od 100 tisuća radnika, a svake godine manjak je sve dublji.

Nebojša Biškup, direktor te konzultantske kuće u Hrvatskoj, još je prije godinu dana upozorio da Lijepa naša neće baš lako nadoknaditi nedostatak radne snage od koje pati. On smatra da će taj manjak, ako vlasti ne promijene politiku, postati “uteg na nogama hrvatskog gospodarstva”.

– Hrvatska neće moći poslodavcima osigurati potrebne radnike, a bez njih neće moći ostvariti ni željenu stopu gospodarskog rasta u drugom tromjesečju. Zbog toga bi mogla izgubiti i investitore – poručio je Biškup na prošlogodišnjem predstavljanju istraživanja Manpowera.

Od prošlog ožujka do danas, očito, ništa se bitno nije promijenilo, osim što se manjak ljudi pogoršao. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj nedavno je prvi put javno upozorila kako manjak radnika postaje sve veća prepreka za investicije u našu zemlju.

Kao odgovor na nevolje, Vlada je lani omogućila uvoz 30 tisuća radnika, a ove je godine 62 tisuće. Međutim, poslodavci se žale da ni to nije dovoljno, tvrdeći da zbog nestašice radne snage moraju otkazivati neke poslovne ugovore.

Uz to, Vlada je i pokrenula kampanju »Zaposli se u Hrvatskoj«, želeći prekvalificirati nezaposlene ljude i olakšati samozapošljavanje mladih, uz pomoć novca iz europskih fondova.

– Ove ćemo godine u zapošljavanje uložiti dvije milijarde kuna. Od toga, milijardu i pol odnosi se na mjere aktivne politike zapošljavanja, a pola milijarde kuna na specijalizirane programe zapošljavanja žena, mladih i osoba s invaliditetom – rekao je u utorak Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, na konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:11