Katastrofične prognoze

Globalna tržišta u minusu već treći dan zaredom, najave o padu dionica i za preko 50 posto

John Hussman, predsjednik  Hussman Investment Trusta dao je novu katastrofičnu prognozu da će S&P 500 Indeks pasti 64 posto, tehnološki Nasdaq-100 Indeks 68 posto, a  Dow Jones Industrial Average 69 posto
 Lucas Jackson / REUTERS

Nekoliko dana pada vrijednosti dionica na svjetskim tržištima, pokrenutog negativnom korekcijom cijena Facebooka za 20 posto prošle srijede, bilo je dovoljno da analitičari nekolicine svjetskih poslovnih medija, ali i investicijskih banaka, započnu „medvjeđe“ najave o očekivanju jačeg globalnog pada vrijednosti dionica. Tako Bloombergov udarni tekst jutros donosi pismo investicijske banke Morgan Stanley svojim klijentima u kojem navodi kako će se„trodnevni pad dionica koji je započeo prošlog četvrtka samo nastaviti pogoršavati“.

„Prodaja dionica je tek počela i ova korekcija će biti najveća od one u veljači ove godine“, ustvrdio je u tom pismu Mike Wilson, tržišni strateg Morgan Stanleya, dodajući kako bi negativni ciklus mogao jače zahvatiti investitore koji su više uložili u dionice tech-tvrtki. Naravno, takve tvrdnje počivaju na padu dionica Facebooka, Twitera, Intela, pa i Netfliksa, pa stoga svi s radoznalošću očekuju današnju objavu poslovanja Applea. Bloomberg u tom kontekstu ističe kako je tržište zabilježilo pad, pa tako i američki S&P Indeks, unatoč tome što je 85 posto tvrtki iz tog Indexa zabilježilo bolje poslovne rezultate u drugom kvartalu ove godine od predviđanja analitičara.

Takvu pesimističnu reakciju tržišta na u stvari dobre poslovne podatke i fundamente kompanija analitičari Sanford C. Bernsteina, koje također prenosi Bloomberg, tumače kao ocjenu investitora da je pozitivni ekonomski i investitorski ciklus pri kraju. Naravno, u pesimistički narativ se odmah uključio i John Hussman, predsjednik Hussman Investment Trust, poznatog po tome što je predvidio tržišni kolaps 2000. i 200./8., ali je poznat i po tome da zadnjih godina stalno govori o velikom slomu tržišta, koje nikako da se dogodi. Investicijski web-portal Market Watch danas prenosi njegovu novu katastrofičnu prognozu kako će S&P 500 Indeks pasti 64 posto, tehnološki Nasdaq-100 Indeks 68 posto, a Dow Jones Industrial Average 69 posto.

"Riječ je i o željeznom zakonu vrijednosti. Što više investitori plaćaju za očekivani budući tijek novca, manji će biti očekivani povrat na investiciju“, tvrdi Hussman. Uz to, i globalni investicijski poslovni web-portal Investing.com, donosi analizu moguće negativne korekcije Nasdaq Composite Indexa. Podaci od ponedjeljka govore kako je američki Dow Jones oslabio 144 boda ili 0,57 posto, na 25.306 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 2.802 boda, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7.630 bodova. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.700 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 12.798 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 5.491 bod. Tržišta kapitala u Aziji su utorak započela s minusima do 0,4 posto ili se drže negdje oko „pozitivne nule“, dok su „futuresi“ za današnje trgovanje na američkom tržištu blago pozitivni.

Kada je u pitanju Zagrebačka burza, ona je u drugom, „pozitivnom“ raspoloženju, pa je, kako navode RBA analitičari, u ponedjeljak na krilima rasta pojedinih “blue chip” izdanja zabilježila rast. Crobex je nadodao 0,14 posto na 1.836,15 boda, a Crobex10 je porastao 0,62 posto na 1.069,04 bodova. Redovni promet dionicama, iznose analitičari RBA, iznosio je 6,197 milijuna kuna, ali tom prometu se treba pridodati i blok transakcija Hrvatskog Telekoma d.d. od 4,883 milijuna kuna što je podiglo cjelokupnu likvidnost na 11,08 milijuna kuna.

„Najlikvidnije izdanje je bila dionica Hrvatskog Telekoma s oko 1,6 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,96 posto na 157,50 kuna. Nešto manji promet od 1,5 milijun kuna je prikupila dionica Atlantic Grupe koje je ojačala 2,04 posto na 1.000,00 kuna. Solidan promet od 868 tisuća kuna ostvarila je dionica Valamar Riviera d.d., dionica je zaključila trgovanje s plusom od 1,49% na 40,80 kuna. Rast se može prepisati dobrim poslovnim rezultatima koje je kompanija objavila za prvih šest mjeseci ove godine. Isti pokazuju da su ukupni prihodi Valamara iznosili su 648 milijuna kuna, što je za 13% više od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Dvoznamenkasti rast prihoda prvenstveno je rezultat porasta noćenja od 9 posto i prosječne cijene od pet posto. Poboljšana je efikasnost te je operativna dobit (EBITDA) u prvih šest mjeseci rasla 17 posto, odnosno brže od prihoda. Rast poslovanja u predsezoni nastavljen je četvrtu uzastopnu godinu te je po prvi puta realizirano više od dva milijuna noćenja u prvih šest mjeseci godine“, navodi se u dnevnom izvješću RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 11:18