Crne prognoze

'Globalna pandemija koronavirusa izazvat će veliki šok u međunarodnoj trgovini hranom'

Širenje koronavirusa poremetilo je globalne opskrbne lance i zaustavilo trgovinu nakon što su neke zemlje ograničile izvoz ključnih žitarica i povećale nabavu strateških rezervi
Poljoprivreda ilustracija
 Andrej Švoger / CROPIX

Globalna pandemija koronavirusa izazvat će veliki šok u međunarodnoj trgovini hranom i mogla bi potaknuti novu prehrambenu krizu, upozorio je u ponedjeljak dužnosnik kineskog ministarstva poljoprivrede .

Širenje koronavirusa poremetilo je globalne opskrbne lance i zaustavilo trgovinu nakon što su neke zemlje ograničile izvoz ključnih žitarica i povećale nabavu strateških rezervi.

"Globalna epidemija stvorila je veliku neizvjesnost u međunarodnoj poljoprivrednoj trgovini i na tržištima", rekao je Yu Kangzhen, zamjenik kineskog ministra poljoprivrede.

"Ako se epidemija nastavi širiti i ako eskalira, posljedice u međunarodnoj trgovini hranom i u proizvodnji hrane definitivno će se pogoršati i možda pokrenuti novi krug prehrambene krize", rekao je Yu na video-konferenciji o prognozama za kinesku poljoprivredu.

Pandemija i mjere koje su neke zemlje pokrenule kako bi osigurale domaću opskrbu zakočile su normalnu trgovinu i opskrbu i uzrokovale velika kolebanja cijena, dodao je dužnosnik kineskog ministarstva poljoprivrede.

Pandemija koronavirusa buknula je krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu a u međuvremenu je koronavirusom zaraženo 2,3 milijuna ljudi širom svijeta a bolest je odnijela 159.000 ljudskih života.

Stroge blokade i karantena zbog kontrole epidemije poremetile su kineske opskrbne lance i otežale rad mnogim sektorima. Kompanije su teško pronalazile radnike a isporuka mesa peradi i svinja prekinuta je, navodi Reuters, podsjetivši da je Kina najveće svjetsko tržište mesa.

Iako Kina ima dovoljno žitarica da podmiri domaću potražnju, globalna pandemija mogla bi utjecati na opskrbu nekim drugim poljoprivrednim sirovinama koja ovisi o uvozu, poput soje i jestivih ulja, rekao je Yu.

Covid 19 će paralelno pritisnut kineski izvoz akvakulture, povrća i čaja, napomenuo je.

Na istoj je video-konferenciji ministar poljoprivrede Han Changfu isključio mogućnost prehrambene krize u Kini, rekavši da su uvjereni da mogu osigurati opskrbu žitaricama i drugim važnih poljoprivrednim proizvodima.

Zaraza posustaje i Kina sada nastoji spriječiti pojavu novih slučajeva zbog povratka građana iz inozemstva, kako se bolest ne bi ponovo razmahala. Stoga se pomno nagdleda širenje bolesti u provinciji Heilongjiang na sjeveroistoku zemlje.

"Rizik da se koronavirus uveze iz inozemstva i dalje je ogroman i vjerojatno će značajno pritisnuti stočarsku proizvodnju", upozorio je Yu.

Kina se također još uvijek bori s posljedicama smrtonosne afričke svinjske groznice, zbog koje je stočni fond smanjen najmanje 40 posto. U ožujku su izvijestili o 13 novih slučajeva afričke svinjske groznice, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 02:17