Novi uređaj BAT-a

Glo, zamjena za klasične cigarete, od danas se može kupiti na 1300 lokacija u Zagrebu

Cijena uređaja je 350 kuna, a patrone duhana se mogu kupiti po cijeni od 26 kuna
Uređaj Glo
 Dragan Matić / Hanza Media

Glo, uređaj za zagrijavanje duhana British American Tobacca (BAT), od prije nekoliko dana dostupan je u Hrvatskoj. Riječ je o električnom proizvodu koji duhan zagrijava na 240 Celzijevih stupnjeva, što znači da ga ne sagorijeva u potpunosti kao klasične cigarete (na 950 stupnjeva). Pri zagrijavanju ne nastaje dim, nego para s aromom duhana, a stručnjaci iz BAT-a tvrde da je štetnost time smanjena i za 95 posto.

Trenutno se može kupiti samo u Zagrebu, i to na 1300 lokacija Tiska i iNovina - uređaj po cijeni od 350 kuna, a patrone duhana za 26 kuna. Hrvatska je, inače, prva zemlja u regiji kojoj je dostupan uređaj Glo.

- Do kraja godine, BAT-ova ulaganja u Hrvatskoj od preuzimanja TDR-a dosegnut će 45 milijuna eura. Hrvatska je postala središte BAT-ove regije Adria, nastavljamo s rastom proizvodnje, investicijama i zapošljavanjem, a izrazito sam ponosan što odraslim pušačima sada možemo ponuditi ovu, potencijalno manje rizičnu alternativu cigaretama - rekao je generalni direktor BAT-a za regiju Adria Antal Bekefi.

Duhanska industrija posljednjih godina itekako traži zamjenu klasičnim cigaretama, što dokazuje i podatak da je BAT od 2012. godine u razvoj uređaja nove generacije uložio više od 2,5 milijardi dolara. U četverogodišnjem razvoju uređaja Glo sudjelovalo je 100 stručnjaka s pet kontinenata.

Direktor pravnih i regulatornih poslova BAT-a za regiju Adria Josip Lozančić naveo je glavne prednosti novog uređaja.

- Hrvatski potrošači rado prihvaćaju nove, inovativne proizvode, a ovo za njih znači veću mogućnost izbora, potencijalno smanjen zdravstveni rizik, ali i potencijalnu uštedu za nacionalne javnozdravstvene sustave - naglasio je.

Glo ima samo jednu tipku kojom se pokreće zagrijavanje, a jedno punjenje omogućava 30 uzastopnih korištenja, što iz BAT-a ističu kao jednu od najvećih prednosti pred konkurentima. Do temperature od 240 stupnjeva dolazi za 40-ak sekundi, a duhanski umeci kod nas su dostupni u tri arome, nazvane Navy Blue, Green i Citrine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 18:19