Izgubili milijarde

Glencore, jedna od najvećih kompanija na svijetu, pod sumnjom za pranje novca

Subpoenu vezano uz poslove tvrtke u tri države izdalo je američko ministarstvo pravosuđa
Arhivska fotografija: Sinchi Huayra rudnik u Boliviji
 David Mercado / REUTERS

Američke vlasti naredile su švicarskoj rudarskoj kompaniji Glencore, inače jednoj od najvećih tvrtki na svijetu, da predaju poslovne knjige i dokumente zbog istrage o pranju novca, piše BBC.

Subpoenu (sudski nalog kojim se pravnoj ili fizičkoj osobi nalaže da predoči tražene dokumente pod prijetnjom sankcije) je izdalo američko ministarstvo pravosuđa vezano uz kršenje Zakona o zabranjenim praksama u međunarodnim poslovima i nekoliko zakona koji se tiču pranja novca. Nalog se odnosi na poslove Glencorea u Nigeriji, DR Kongu i Venezueli od 2007. godine pa do danas.

Nakon objave vijesti, cijena dionice Glencorea pala je za 13 posto, čime je tvrtka izgubila više od 7 milijardi dolara. Ovo je samo nastavak ionako turbulentne godine za švicarsku kompaniju koja se suočava s nizom optužbi vezanih uz poslovanje u DR Kongu, u kojem imaju nekoliko velikih rudnika bakra i kobalta. Osim subpoene izdane u SAD-u, optužbe za korupciju i mito čekaju ih u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje tužiteljstvo detaljno prolazi kroz njihov poslovni odnos s izraelskim milijarderom Danom Gertlerom, inače bliskim prijateljem Josepha Kabile, predsjednika DR Konga.

Glencore je jedna od najvećih kompanija na svijetu (među top 20 gledao prema godišnjem prihodu) u kojoj radi više od 145.000 zaposlenika. Samo prošle godine ostvarili su prihod od 205,47 milijardi dolara i neto dobit od 5,12 milijarde dolara. Glavna djelatnost im je rudarstvo te uvoz i izvoz robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 18:53