ALEN KOVAČ

Glavni ekonomist Erste Banke: ‘Izgledi za oporavak sve više poprimaju oblik slova V‘

Investicije, uz potporu sredstava iz EU fondova i povoljne trendove u građevinskom sektoru, trebale bi zadržati solidan zamah i u budućnosti
Alen Kovač
 Goran Mehkek/Cropix

Izgledi za gospodarski oporavak sve više poprimaju oblik slova V, pa uzimajući u obzir snažan rast BDP-a iz drugog kvartala, kao i poboljšane izglede za drugu polovinu 2021., u Erste banci stopu rasta za 2021. trenutno vide oko razine 7 posto.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 16,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Dosad rekordni rast BDP-a od 7,2 posto bio je zabilježen u drugom tromjesečju 1997. godine. Rast u drugom tromjesečju na godišnjoj razini prvi je nakon četiri tromjesečja uzastopnog pada zbog koronakrize.

"Nakon što je u skladu s očekivanjima oporavak u drugom kvartalu bio izrazito snažan, izgledi za oporavak u drugoj polovini 2021. i dalje su ohrabrujući. Očiti razlog za to je turizam, čija je izvedba u trećem kvartalu doista bila vrlo snažna te je premašila očekivanja s brojem noćenja na razinama iznad 80 odnosno 90 posto u odnosu na pred covid-19 razine u srpnju i do sada u kolovozu, što daje dodatan vjetar u leđa rastu BDP-u za cijelu 2021. godinu.", kaže glavni ekonomist Erste Banke Alen Kovač u komentaru najnovije objave DZS-a.

Osvrnuvši se na privatnu potrošnju, koja je u drugom kvartalu skočila 18,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Kovač navodi da podaci poreznih tijela i dalje ukazuju na trend rasta iznad razina prije pandemije, pri čemu oporavak tržišta rada te snažan potrošački sentiment i dalje podupiru izglede za drugu polovinu 2021.

Podaci DZS-a pokazuju i da su bruto investicije u fiksni kapital porasle u proteklom tromjesečju za 18,3 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 4,6 posto. Porasla je i državna potrošnja, za 4 posto na godišnjoj razini.

Investicije, uz potporu sredstava iz EU fondova i povoljne trendove u građevinskom sektoru, trebale bi zadržati solidan zamah i u budućnosti, ocjenjuje Kovač.

Također, dodaje, iako vjerojatno gubeći određeni dio zamaha iz prve polovine godine, izvoz robe, potpomognut izgledima za oporavak ključnih izvoznih tržišta, trebao bi i dalje ublažavati rastuće pritiske na strani uvoza. Izvoz roba i usluga porastao je u drugom tromjesečju za 40,9 posto na godišnjoj razini.

"Izgledi za oporavak sve više poprimaju oblik slova V, stoga uzimajući u obzir snažan rast BDP-a iz drugog kvartala, kao i poboljšane izglede za drugu polovinu 2021., stopu rasta za 2021. trenutno vidimo oko razine 7 posto. Negativni rizici i dalje su dominantno povezani s potencijalnim nepovoljnim trendovima pandemije i eventualnim negativnim učincima na ekonomsku aktivnost", zaključuje Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 07:24