Daniel Šimić

Glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska: Pouzdan smo digitalni partner već 25 godina

Naša je vizija biti digitalni partner poslovnim korisnicima, prilagoditi usluge zahtjevima specifičnih industrija te im omogućiti efikasnije poslovanje kroz ICT i pametna rješenja

Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska

Kroz kontinuirana ulaganja u nove tehnologije i trendove, A1 Hrvatska etablirala se kao pouzdan digitalni partner poslovnim korisnicima. Zahvaljujući 25 godina iskustva te znanju i trudu A1 stručnjaka, kompanija nudi sveobuhvatna rješenja za digitalizaciju poslovanja, od pouzdane mobilne i fiksne mreže do pametnih IoT usluga.

Proteklih godina promijenili su se brojni aspekti poslovanja kompanija, otvorivši širom vrata radu na daljinu i primjeni digitalnih alata, ali i umjetnoj inteligenciji. Potražnja za mrežama nove generacije te ICT i pametnim rješenjima nikad nije bila veća. Možemo se pohvaliti da smo u dijelu poslovnih korisnika u protekloj godini ostvarili dvostruko veći porast, što pokazuje da nam je strategija digitalnog partnera ispravna.

Zato nastavljamo s kontinuiranim rastom i proširenjem našeg portfelja usluga i proizvoda u segmentu malih i srednjih poslovnih korisnika, s posebnim naglaskom na jačanje ekspertnog tima i ponude ICT rješenja kao što su sigurnosna, hotelijerska i financijska.

Isto tako, pozicionirani smo na tržištu vrhunskim sigurnosnim i inovativnim pametnim rješenjima primjenjivim u svim gospodarskim granama. Važnost telekomunikacijskih usluga dodatno je istaknuo i nastavak trenda rada na daljinu. On zahtijeva pouzdane telekomunikacijske i IT usluge kako bi se osigurala produktivnost i kontinuitet poslovanja. Mobilni telefoni su već i prije bili osnovni komunikacijski alat, dok su kolaboracijski alati poput Teamsa doživjeli procvat i omogućili timovima da efikasno surađuju i komuniciraju na daljinu.

Pri tome je za uspješan rad na daljinu neophodna brzina i kvaliteta fiksne mreže. Ponosni smo što korisnicima možemo omogućiti najbolju fiksnu mrežu, što je dokazao i Opensignal koji je proglasio A1 fiksnu mrežu najbolju u četiri ključna pokazatelja: stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka. U 2023. godini investirali smo preko 200 milijuna eura u infrastrukturu. To se prvenstveno odrazilo na ubrzanu gradnju fiksnih gigabitnih priključaka te modernizaciju mobilne mreže čime se korisničko iskustvo podiglo na još višu razinu.

Prošle godine sagrađeno je 140 tisuća gigabitnih, optičkih priključaka diljem Hrvatske. Danas čak 800 tisuća hrvatskih kućanstva ima dostupan A1 gigabitni priključak, a nastavkom ubrzane gradnje do 2025. obuhvatit će se milijun kućanstava. Postigli smo i 98-postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom.

Trendovi transformacije i digitalizacije korisničkog iskustva stavljaju ICT rješenja u fokus organizacija, gdje mi kao kompanija imamo prirodnu partnersku poziciju za privatni i javni sektor. Stoga je naš cilj daljnje razvijanje portfelja ICT usluga, ali i monetizacija širokog spektra usluga koje trenutno imamo.

Kontinuirano povećavamo ulaganja u ICT sektor, a u 2023. prihod od ICT rješenja i usluga porastao je za 60 posto. Isto tako, nastavljamo dodatno ulagati u naš stručni kadar i njihov daljnji razvoj kako bismo mogli pokriti različite potrebe poslovnih korisnika.

A1 Hrvatska ove se godine našla na prvom mjestu najpoželjnijih poslodavca u ICT i telco sektoru u Hrvatskoj prema nezavisnom nacionalnom istraživanju “Poslodavac prvog izbora” koje se provodi tijekom cijele godine na portalu MojPosao. Sigurnosne prijetnje evoluiraju s procesima digitalizacije, a s njima i sustavi zaštite.

Iako nikad nije bilo više pokušaja kompromitacije IT sustava i predviđanja su da će i dalje rasti, možemo osigurati najbolju zaštitu - prevenciju. Uz A1 Endpoint Protect, rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji, tu je i A1 automatsko penetracijsko testiranje. Riječ je o usluzi koja istražuje sve ranjivosti u korisničkom okružju, a rezultat je detaljan izvještaj koji ukazuje na propuste te kako ih ispraviti.

Naravno, osim digitalnih sigurnosnih alata, primarna je edukacija svih koji koriste IT infrastrukturu kompanije. Posebno smo fokusirani i na rješenja koja omogućuju prelazak na cloud poslovanje uz najviše sigurnosne standarde. Na sve te zahtjeve odgovorili smo na vrijeme s najmodernijim podatkovnim centrom u Hrvatskoj, jedinim koji je iz temelja sagrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta.

Kada govorimo o našim pametnim rješenjima, nedavno su implementirani sustavi pametnog parkinga u Općini Punat na Krku, koji u realnom vremenu daju korisnicima uvid u slobodna parkirna mjesta i kako doći do njih uz mogućnost naplate parkiranja. Zatim, tu su i pametni spremnici za čišće i urednije ulice, ali i povećanje efikasnosti prikupljanja otpada. Još jedan sustav u kojemu se koristi IoT mrežna infrastruktura je sustav za mjerenje kvalitete zraka.

Uz neke gradove, ovo pametno rješenje je i dio projekta GigaBEEtno te se nalazi uz hotele za pčele koji su smješteni u Zagrebu, a stanje kvalitete zraka se može pratiti na gigabeetno.a1.hr. Sve ove usluge čine poslovanje bržim, efikasnijim i sigurnijim, a implementirane su diljem Hrvatske, od velikih gradova do manjih sredina, turističkih resorta, nacionalnih i parkova prirode te otoka.

Zelena rješenja put su prema transformaciji poslovanja u digitalno i održivo. Osim što ponudom takvih rješenja drugima pomažemo da se prilagode i budu održivi, i sami ulažemo u obnovljive izvore energije te moderniziramo infrastrukturu. Primjerice, realizirali smo Life4GreenBroadband EU projekt te postavili solare na 120 baznih stanica i napredne sustave hlađenja na njih 200. Tako ćemo uštedjeti dodatnih 404 tone emisija CO2.

Na sigurnom smo putu postizanja nulte neto emisije do 2030. godine na razini cijele A1 Telekom Austria Grupe.

Digitalna transformacija osnovni je preduvjet za razvoj hrvatskoga gospodarstva i podizanje njegove konkurentnosti na globalnoj razini.

Naša je vizija biti potpuni digitalni partner poslovnim korisnicima, prilagoditi naše usluge posebnim zahtjevima specifičnih industrija te im omogućiti jednostavnije i efikasnije poslovanje kroz primjenu ICT i pametnih rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 01:29