Daniel Šimić

Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska: ICT i smart rješenja ključni su za ubrzani razvoj gospodarstva

Naša je vizija i dalje biti najpouzdaniji digitalni partner te omogućiti privatnim i poslovnim korisnicima jednostavnije i efikasnije poslovanje

Daniel Šimić

Kontinuirana ulaganja u nove tehnologije, inovacije i uvođenje trendova na domaće tržište pozicionirali su A1 Hrvatska kao pouzdanog digitalnog partnera poslovnim korisnicima. Sve je to rezultat uspješnih 24 godine poslovanja iza kojih stoje značajne investicije te iskustvo, znanje i trud A1 stručnjaka.

Pandemija i lockdown su promijenili brojne aspekte naših života, ali i poslovanja kompanija, otvorivši širom vrata radu na daljinu i primjeni digitalnih alata. Na taj je način bespovratno pokrenuta ubrzana digitalizacija. Potražnja za mrežama nove generacije, ICT i pametnim rješenjima nikada nije bila veća i potvrđuje trend digitalne transformacije poslovanja. Istovremeno, sve to zahtjeva od nas značajne investicije u infrastrukturu, kapacitete, cybersecurity, proširenje portfelja i osiguranje visoke razine kvalitete usluga. Kao kompanija brzo smo se prilagodili promijenjenim tržišnim uvjetima i osigurali sve što treba za uspješno digitalno poslovanje, od pouzdane i sigurne mobilne i fiksne mreže, ICT i usluga najmodernijeg podatkovnog centra do smart, odnosno IoT usluga koja ubrzavaju i automatiziraju procese te smanjuju operativne troškove. Pozicionirani smo na tržištu s vrhunskim sigurnosnim i inovativnim pametnim rješenjima primjenjivim u svim gospodarskim granama značajnim za razvoj Hrvatske. Trendovi transformacije i digitalizacije korisničkog iskustva stavljaju telekomunikacijska i ICT rješenja u fokus organizacija, gdje A1 Hrvatska ima prirodnu partnersku poziciju za privatni i javni sektor. Među projektima koje smo već implementirali su sustavi pametnog parkinga koji u realnom vremenu daju korisnicima uvid u slobodna parkirna mjesta i kako doći do njih uz mogućnost naplate parkiranja. Zatim pametni spremnici za čišće i urednije ulice, ali i povećanje efikasnosti prikupljanja otpada. Pametna se brojila mogu instalirati na različite sustave, od plinskih, vodovoda, struje i drugih, a javljaju potrošnju kućanstva i poslovnih subjekata u realnom vremenu za optimizaciju distribucijske mreže. Još jedan sustav u kojemu se koristi IoT mrežna infrastruktura je sustav za mjerenje kvalitete zraka. Uz neke gradove, ovo pametno rješenje je i dio projekta GigaBEEtno te se nalazi uz hotele za pčele koji su smješteni u Zagrebu, a stanje kvalitete zraka se može pratiti na gigabeetno.a1.hr. Neka od pametnih rješenja pridonose sigurnosti u prometu, a upravo je takvo i na našim ulicama – pametni pješački prijelaz. Sve ove usluge čine poslovanje bržim, efikasnijim i sigurnijim, a život u gradu ugodnijim i održivijim. Implementirane su diljem Hrvatske, od velikih gradova do manjih sredina, turističkih resorta, nacionalnog i parkova prirode te otoka.

Posebno smo fokusirani na rješenja koja omogućuju prelazak na cloud poslovanje uz najviše sigurnosne standarde. Na sve te zahtjeve odgovorili smo na vrijeme s najmodernijim podatkovnim centrom u Hrvatskoj, jedinim koji je iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta. A1 podatkovni centar ima i prestižni certifikat za sigurnost – PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). Radi se o globalno prihvaćenom skupu pravila i postupaka namijenjenim optimiziranju sigurnosti transakcija kreditnim i debitnim karticama te zaštiti vlasnika kartica od zlouporabe njihovih osobnih podataka.

Cyber prijetnje evoluiraju zajedno s procesima digitalizacije, a s njima i sustavi zaštite. Iako nikada nije bilo više pokušaja kompromitacije IT sustava i predviđanja su da će i dalje rasti, možemo osigurati najbolju zaštitu – prevenciju. Uz napredni firewall, imamo tu je i A1 automatsko penetracijsko testiranje. Riječ je o usluzi koja istražuje sve ranjivosti u korisničkom okružju, a rezultat je detaljan izvještaj koji ukazuje na propuste i te kako ih ispraviti. Naravno, osim digitalnih sigurnosnih alata, primarna je edukacija svih koji koriste IT infrastrukturu kompanije.

I dalje vidimo velik potencijal u ICT sektoru, zbog čega stalno povećavamo ulaganja u nova rješenja. U kratkom razdoblju, A1 tim koji na njima radi raste s 40 na 100 zaposlenika te očekujemo da bismo u tom segmentu ove godine mogli rasti i 50 posto.

Zelena rješenja put su prema transformaciji poslovanja u digitalno i održivo. Osim što ponudom takvih rješenja drugima pomažemo da se prilagode i budu održivi, i sami ulažemo u obnovljive izvore energije te moderniziramo infrastrukturu. Primjerice, realiziramo Life4GreenBroadband EU projekt te postavljamo solare na 120 baznih stanica i napredne sustave hlađenja na njih 200. Tako ćemo uštedjeti dodatnih 404 tone emisija CO2. Na sigurnom smo putu postizanja nulte neto emisije do 2030. godine na razini cijele A1 Telekom Austria Grupe.

Digitalna transformacija osnovni je preduvjet za razvoj hrvatskog gospodarstva i podizanje njegove konkurentnosti na globalnoj razini. Naša je vizija i dalje biti najpouzdaniji digitalni partner te omogućiti privatnim i poslovnim korisnicima jednostavnije i efikasnije poslovanje kroz transformaciju i primjenu ICT te pametnih rješenja. Sve smo to u mogućnosti ponuditi zahvaljujući našim stručnjacima i kreiranju poslova budućnosti u kompaniji koji osiguravaju održivost na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:32