Jedinstven robot

Gideon predstavio novog hrvatskog robota: Električni autonomni viličar Trey testira se u SAD-u

Trey samostalno utovaruje i istovaruje palete, štedeći preko 80% radnog vremena radnika, a Gideon ga razvoja već dvije godine

Osnivači Gideona Matija Kopić, Edin Kočo, Kruno Stražanac i Josip Ćesić

 Gideon/Mario Poje Photography

Hrvatski robotički as Gideon, domaći scaleup u koji su lani investirali najveći europski logističar DB Schenker i najveća američka privatna tvrtka Koch Industries, predstavio je svog novog robota - Trey. Riječ je o autonomnom viličaru za utovar i istovar kamionskih prikolica.

Trey je prvi robot na svijetu koji samostalno utovaruje i istovaruje palete, rame uz rame uz radnike. Pri tome štedi preko 80 posto radnog vremena radnika, a Gideon ga je počeo razvijati u jeku pandemije 2020. godine.

image

Gideon Trey radi na struju, a ima dovoljno snažnu bateriju da može raditi bez punjenja čak osam sati

Gideon

Matija Kopić, suosnivač i izvršni direktor Gideona kaže da Trey trenutačno testiraju u SAD-u u tvrtki Georgia-Pacific, kroz pilot projekt, a neki naši ključni partneri, poput DB Schenkera, imali su priliku pratiti tijek razvoja.

- Imamo nekoliko projekata s našim prvim robotom, uključujući i Atlantic grupu i DB Schenker, no više detalja u ovom trenutku ne možemo otkriti - kaže Kopić.

Navodi da svijet treba nove načine rješavanja izazova.

- Mi smo tome pristupili tako da dajemo supermoći milijunima ključnih radnika koji održavaju naše lance opskrbe, a uz pomoć naših kupaca, partnera i investitora, izgradili smo autonomnog-mobilnog robota (AMR) posebno za zadatak utovara i istovara kamionskih prikolica, povećavajući ljudski talent - kaže Matija Kopić.

Dodaje da treba voditi računa da je Trey tek na početku proizvodnog ciklusa. Pojašnjava da su ga razvili za utovarivanje i istovarivanje robe na paletama iz standardnih kamionskih prikolica na standardnim utovarno-istovarnim rampama.

- Druge vrste prijevoza, poput transportnih kontejnera koji se koriste u željezničkom i brodskom prijevozu su bitno drugačije okruženje - kaže Kopić.

Annant Patel, direktor Koch Disruptive Technologies, investicijske jedinice Koch Industriesa, i član uprave Gideona kaže da novo Gideonovo rješenje donosi uzbudljiv potencijal za optimizaciju, stvaranje nove učinkovitosti i nove načine rada.

- Kako nove tehnologije postaju dostupne, izazovi u lancu opskrbe djeluju kao katalizator za poticanje tvrtki na inovacije - Gideon je jedan od njih. Možemo se suočiti s neizvjesnostima, ali inovatori poput Gideona dokazuju da je budućnost ovdje i sada - kaže Patel.

image

Annant Patel, direktor Koch Disruptive Technologies

Gideon

Xavier Garijo, član Upravnog odbora za ugovornu logistiku DB Schenkera i član Uprave Gideona kaže da se oslanjaju na 150 godina logističkog iskustva, ali da to iskustvo ukazuje na važnost inoviranja, podizanja učinkovitosti i izvrsnosti.

- Zbog toga smo uzbuđeni vidjeti novog Gideonovog robota. Naši projekti za sada su obećavajući demonstrirani slučajevi stvarnog potencijala koji nam pomažu u transformaciji ulaznih i odlaznih logističkih operacija - kaže Garijo.

image

Gideon Trey kreće se rame uz rame uz radnike, potpuno automno zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i 3D vidu razvijenom u Gideonu

Gideon

Novo rješenje za utovar i istovar prikolica kombinira Gideonovu tehnologiju autonomije koju pokreće umjetna inteligencija i 3D računalni vid u kombinaciji sa softverom prilagođenim korisniku za pametnu orkestraciju tijeka rada i robusno, namjenski izrađeno kućište Infinity Machine & Engineering Corp.

Kopić kaže da Trey pomaže tvrtkama ublažiti nedostatak radne snage, povećati propusnost i povećati stabilnost i učinkovitost procesa.

- To značajno povećava sigurnost utovarne stanice, smanjujući incidente i štete. Zahvaljujući fleksibilnosti i prilagodljivosti Gideonove tehnologije, Trey je jednostavan za korištenje, implementaciju i skaliranje, s minimalnim utjecajem na postojeću infrastrukturu, dodatno poboljšavajući krajnji rezultat - kaže Kopić.

image

Trey je prvi robot na svijetu koji samostalno utovaruje i istovaruje palete

Gideon

Ističe da je Trey električno vozilo.

- Ima snažnu bateriju koja mu omogućava do osam sati autonomije, a Trey će svaki svoj slobodni trenutak iskoristiti za nadopunjavanje baterije pa je razdoblje rada bez prekida za punjenje znatno dulje - zaključuje Kopić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:23