u uglednom društvu

Gideon Brothers peti proizvođač autonomnih robota na svijetu

Američka analitička kuća ABI Research rangirala je globalne proizvođače, a na prvo je mjesto postavila američku korporaciju Teradyne
 Petar K. Furjan

Gideon Brothers peti je najuspješniji proizvođač autonomnih robota za prijenos tereta na svijetu i treća najinovativnija takva kompanija na planetu. Objavila je to američka analitička kuća ABI Research.

Ugledno društvo

Priznanje iz SAD-a to je veće što je ovo prvi put da se hrvatski startup, koji su prije četiri godine u Osijeku pokrenuli Matija Kopić, Edin Kočo, Josip Ćesić, Kruno Stražanac i Milan Račić, našao na svjetskoj mapi dobavljača industrijskih robota.

ABI Research navodi da su u ukupnom poretku, ispred osječkog startupa, tri velike kompanije. Uvjerljivo najveća je američki Teradyne, koji radi robote za Samsung, Qualcomm i Intel. Njegovom se dionicom trguje na NASDAQ-u, a kompanija ima tržišnu vrijednost veću od 19 milijardi dolara. Drugi je startup iz Silicijske doline Fetch Robotics, koji konkurira Amazon Roboticsu. Među inima, u njega je uložio SoftBank. Treća je švicarski BlueBotics, koji posluje već gotovo 20 godina i čiji se roboti koriste i za čišćenje aerodroma. Javno dostupnih poslovnih pokazatelja o tome proizvođaču nema.

Matija Kopić, suosnivač i izvršni direktor Gideon Brothersa, kaže mu je drago da su se našli u takvom društvu i na takvoj poziciji u branši, posebno zbog ugleda koji u industriji uživa ABI Research.

- Gideon razvija novu generaciju autonomnih robota koji mogu raditi u izravnom i sigurnom kontaktu s ljudima, kao partneri ljudima, a sličan stav o našim robotima vidimo i kod korisnika - kaže Kopić.

Prema posljednjem izvješću na Fini, Gideon Brothers je 2019. brojao 42 zaposlena, imao prihod od 3,74 milijuna kuna, što je gotovo tri puta više no godinu prije, i neto gubitak 4,77 milijuna kuna. No, te je godine primio investiciju od 2,65 milijuna eura, a ukupno je u njega dosad uloženo 37,1 milijun kuna. U 2021. hrvatski startup ušao je s više od 70 zaposlenika, od čega deset doktora znanosti. Do kraja godine planira pak udvostručiti njihov broj.

Tržište će eksplodirati

Gideon proizvodi autonomne robote koji izgledaju poput robusnih postolja za palete. Koristi ih jedna od tri najveće logističke kompanije na svijetu DB Schenker, zatim Atlantic, Orbico i Tokić. Upravo je u Atlanticu prošli tjedan Gideon predstavio i najnoviju nadogradnu svoje tehnologije. Roboti su mu sad izravno povezani na sustav za upravljanje skladištem što im omogućuje da se ponašaju poput asistenata, odnosno ne treba im zadavati nikakve naredbe. Njih daje sam IT sustav, a oni se kreću samostalno.

Rian Whitton, viši analitičar u ABI Researchu, kaže da se od 2016. do 2020. tržište robota kakve radi Gideon povećalo četiri puta na 800 milijuna dolara, a do 2030. eksplodirat će na 49 milijardi dolara.

- Gideon razvija vlastite autonomne robote koji dinamički mapiraju okoliš u 3D-u i pridaju mu prirodno značenje te na temelju toga samostalno donose odluke, - kaže Whitton.

Gideonovi roboti u prostoru poput ljudi

Titulu trećeg najinovativnijeg proizvođača autonomnih robota za prijevoz tereta na svijetu Gideon je osvojio jer mu se roboti u prostoru snalaze poput ljudi. Koriste se nizom senzora, uključujući Lidar, kojeg je popularizirao Apple u najnovijem iPhoneu, te kontinuirano mapiraju cijeli prostor oko sebe. Tvrtka je razvila umjetnu inteligenciju koja robotima omogućuje da samostalno prepoznaju zidove, stupove i slične elemente koji se ne mijenjaju te palete, kutije i ljude, dakle elemente koji mijenjaju poziciju. Djeluje jednostavno, ali većina robota to ne može. Posebno ne oko ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:37