Novac.hr

Genijalan startup uspješnog dvojca omogućava jednostavno razvijanje vlastite IoT ideje

Njegov električni bicikl trenutno testira policija u Dubaiju kako bi im postao službeno vozilo
Ivan Golubić mladi je inovator iz Pisarovine
 Manjgura

Postoje nešto manje od dvije godine, a nakon što su razvili pametni električni bicikl koji trenutno testira policija u Dubaiju kako bi potencijalno postao njihovim službenim vozilom, sada su fokus preusmjerili na razvoj svoje Internet of Things (IoT) platforme.

Oni su MVT-Solutions, hrvatski startup koji je razvio kompletnu IoT platformu koja krajnjim klijentima omogućava jednostavno korištenje IoT tehnologije u postojećim ili sustavima koje tek razvijaju te im pritom pruža jednostavnu konfiguraciju putem web aplikacije, bez potrebe za znanjem o obradi i analizi podataka.

- Shvatili smo da smo u dvije godine koliko smo razvijali tehnologiju za naš električni bicikl, zapravo razvili tehnologiju koja omogućava i nama i drugima da od početne ideje od izlaska na tržište možemo doći u ekstremno kratkom vremenskom razdoblju - priča nam Ivan Golubić, jedan od osnivača MVT-Solutionsa, kako je sve krenulo.

Radi se, pojednostavljeno rečeno, o platformi koja svakoj tvrtki, bez obzira radi li se o malome startupu ili velikoj korporaciji, omogućava da od nule razvije svoj IoT proizvod. Neovisno o tome kojoj industriji on pripada, razvijate li sustav za upravljanje pametnim kućama, medicinska ili recimo poljoprivredna rješenja, njihova platforma omogućuje kompanijama da preskoče velik dio tehnološki zahtjevnog i kompliciranog posla.

Tražio mladog genijalca

- Ono što mi nudimo, a drugi nemaju je kompletnost sustava. Mi nudimo i hardware i software i cloud, a konkurencija uglavnom nudi samo cloud. Danas, recimo, postoji velik broj kompanija koje zapravo od vas traže da vaši inženjeri razviju svoj hardware te da imate stručnjake koji će zatim razviti sustav integracije, a oni vam daju samo cloud, tako da vaši inženjeri gube mjesece u integraciji vašeg proizvoda na nečiji cloud. S druge strane, ima tvrtki koje su krenule raditi sve same od nule, ali onda na to gube jako puno vremena. Mi u našoj platformi nudimo sve to objedinjeno - objašnjava nam Golubić i dodaje kako je njihov sustav kompatibilan sa svim senzorima na svjetskom tržištu.

Cijela je ova priča započela kada je pred dvije godine Luka Beban, danas drugi suosnivač MVT-Solutionsa, u medijima vidio reportaže o Golubiću i prototipu njegova pametnog električnog bicikla te mu se javio preko mreže LinkedIn.

- Javio sam mu se odmah jer sam ja zapravo pet godina tražio nekog mladog genijalca, mladog inovatora s kojim ću moć razvijati ovakve stvari. Ja sam inače diplomirani pravnik, odvjetnik sam godinama, ali volim ovakve stvari. Volim struju oduvijek, kao mali sam uvijek nešto sastavljao, život me kasnije odveo u nekom drugom smjeru, ali ovo me vuklo. Htio sam razvijati takve neke proizvode, ali kako mi fali programersko znanje, treba mi netko poput Ivana tko to ima. I eto, našli smo se, kliknuli i super se nadopunjavamo - prepričava Beban.

U Prag, na europsko finale PowerUp natjecanja koje za startupe iz 24 zemalja srednje Europe organizira InnoEnergy, stigli su s velikim ambicijama, a ciljaju prvenstveno na investicije. Već pregovaraju s potencijalnim ulagačima, a ovo finale vide i kao odličnu priliku za širenje mreže kontakata.

Manjgura
Ivan Golubić i Luka Beban žele pomoći drugima da ostvare svoje potencijale

Mnogo zainteresiranih ulagača

- I nagrade ovdje su super, ali mi ciljamo na glavnu investiciju od 150 tisuća eura. Osim toga, velik je potencijal i to što je ovdje puno investitora iz cijele Europe, a nama je to sada važno jer smo upravo u fazi prikupljanja investicija. Nije nam samo do novca i nećemo pristati na bilo kakvu ponudu. Tražimo nekog tko je u industriji, tko je povezan i tko bi nam i tako mogao pomoći u daljnjem rastu - rekao je Luka Beban, drugi suosnivač MVT Solutionsa.

Ukupno traže 300 tisuća eura što će im, kažu, biti dovoljno za razdoblje od 18 mjeseci da se prošire na europskom tržištu, dodatno razviju i usavrše proizvod te zaposle ljude. Trenutno je, naime, formalno zaposlena samo jedna osoba, no njihov tim čini osmero stručnjaka raznih profila. Uz Ivana koji je inženjer mehatronike i diplomiranog pravnika te odvjetnika Luke, tu su još i software i hardware developeri, tehničar te marketinški stručnjak. Plan je da se u navedenom razdoblju zaposle svih osmero te još jedna osoba koja bi se bavila isključivo prodajom.

- Trenutno je u Europi otprilike šest tisuća firmi koje su naši potencijalni klijenti. Recimo da oni zapošljavaju oko četiri inženjera da im razvijaju IoT sustave, za to im treba oko 120 tisuća eura godišnje. S druge strane nama bi plaćali oko četiri tisuće eura. Naš je target u sljedećih 18 mjeseci ostvariti suradnje s otprilike 700 tih tvrtki - objašnjavaju nam Ivan i Luka svoj poslovni plan.

Model će funkcionirati na pretplatničkoj bazi s tri dostupna modela. Početni model koštat će 99 eura mjesečno te će uz 10 hardverskih modula nuditi osnovne funkcije i analitiku. Srednji model u kojem vide i najviše potencijala, nudit će do 20 hardverskih modula, a osim analitike uz njega će dolaziti i optimizacijski algoritam za štednju energije te će za njega klijenti izdvajati 299 eura mjesečno. Tu je i kasko model predviđen za veće kompanije sa specifičnim zahtjevima kojima će pristupati individualno.

Sustav planiraju pustiti na korištenje u rujnu ove godine, a njihovu platformu trenutno testira i jedan od potencijalnih investitora. Iako nam za sada nisu mogli otkriti o kome se točno radi, potvrdili su da se radi o vlasniku jedne strane grupe iz automobilskog sektora. Ako se investicija ostvari, bit će to za njih velik korak, jer bi tada, pričaju nam, njihov sustav bio implementiran u tisuće proizvoda te automobilske grupacije. Intenzivno razgovaraju i s mogućim partnerima u Švicarskoj. Zainteresiranih što ulagača, što klijenata je, kažu, mnogo, a nakon prvih 18 mjeseci probijanja na europskom, okrenut će se i svjetskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:48