RUSKI PLINSKI DIV

Gazprom zahvaljujući višim cijenama plina i skoku isporuka više nego utrostručio dobit u drugom tromjesečju

U razdoblju od travnja do lipnja Gazpromova neto dobit iznosila je sedam milijardi dolara
 Pavel Lvov/AFP

Neto dobit ruskog plinskog diva Gazproma više je nego utrostručena u drugom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama plina i skoku isporuka u Europu paralelno oporavku gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

U razdoblju od travnja do lipnja Gazpromova neto dobit iznosila je 521,2 milijarde rubalja (sedam milijardi dolara), pokazuje izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Prihod je gotovo udvostručen, na 2.066 milijardi rubalja.

Kompanija je od početka godine povećala izvoz plina u Europu kako bi podmirila snažan rast potražnje potaknut oporavkom gospodarstva od posljedica pandemijske krize.

Neto prihod od prodaje plina u Europi i drugim zemljama gotovo je udvostručen u prvoj polovini godine, što u Gazpromu objašnjavaju višim prosječnim cijenama plina, za 63 posto iskazano u rubljima, i 23-postotnim povećanjem obujma izvoza.

Kompanija je u prvoj polovini godine zemljama izvan Zajednice Neovisnih Država prodala 120,6 milijardi prostornih metara plina, po prosječnoj cijeni od 15.469,1 rubalja (oko 210 dolara) za 1.000 prostornih metara plina.

U ljetnom tromjesečju proizvodnja bi mogla biti smanjena zbog požara u Gazpromovim postrojenjima na sjeveru Rusije početkom kolovoza, napominje Reuters.

Gazprom procjenjuje ovogodišnja ulaganja na 1.800 milijardi rubalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:10