BALKANSKI TOK

Gazprom počeo isporučivati plin Mađarskoj zaobilazeći Ukrajinu: ‘To je pitanje nacionalne sigurnosti‘

Lani je Gazprom Mađarskoj isporučio 8,6 milijardi kubičnih metara plina, što je druga najveća količina u zadnjih 12 godina
Sjedište Gazproma u Moskvi
 Alexander Nemenov/AFP

Ruski Gazprom je u petak počeo isporučivati ​​plin Mađarskoj putem plinovoda Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka, i plinovoda u jugoistočnoj Europi te tako zaobišao Ukrajinu u isporuci plina Mađarskoj, zbog čega se Ukrajina žali Europskoj komisiji.

Kako je Gazprom ranije izvijestio, 27. rujna potpisana su dva ugovora, za ukupnu količinu do 4,5 milijardi kubičnih metara godišnje, a rok trajanja svakog od ugovora je 15 godina.

Lani je Gazprom Mađarskoj isporučio 8,6 milijardi kubičnih metara plina, što je druga najveća količina u zadnjih 12 godina.

Uoči sklapanja sporazuma Kijev je istaknuo razočaranje njihovim potpisivanjem i najavio prijavu Europskoj komisiji radi ocjene njihove usklađenosti s europskim energetskim zakonodavstvom.

EK je pak izvijestio da proučavaju moguće posljedice novog dugoročnog ugovora između Mađarske i Gazproma o isporuci plina u tu zemlju.

Ranije je generalni direktor ukrajinskog plinskog mrežnog operatora GTS Sergej Makogon rekao da se Kijev boji značajnog smanjenja ili potpunog zaustavljanja tranzita plina u Mađarsku kroz Ukrajinu, u svjetlu dugoročnog ugovora o opskrbi plinom potpisanog između Budimpešte i Gazproma.

Ukrajinski GTS jutros je priopćio da je Ukrajina izgubila mogućnost uvoza prirodnog plina iz Mađarske putem "virtualnog reversa" zbog prestanka tranzita ruskog prirodnog plina preko ukrajinskog teritorija na mađarsku stranu.

Tvrtka je potvrdila da je tranzit plina prema Mađarskoj prekinut u petak sedam sati ujutro.

"Zahtjevi za tranzit plina nisu zaprimljeni, unatoč činjenici da je kapacitet iz Ukrajine za izlaz u Mađarsku ugovoren za cijelu plinsku godinu, od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine, u količini od 24,6 milijuna kubičnih metara dnevno," dodali su u GTS -u Ukrajine.

Mađarski ministar vanjske i trgovačke trgovine Péter Szijjártó ovoga je tjedna energično odbacio kritike zbog sklapanja novog dugoročnog ugovora s Gazpromom.

"U srednjoj Europi opskrba energijom pitanje je nacionalne sigurnosti", rekao je Szijjártó na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

"Za nas srednjoeuropljane ruski plin je glavna opcija, koja nam daje mogućnost da ga ne kupujemo s opskrbom na velike udaljenosti. Mađarska je potpisala ugovor na 15 godina i odbacuje sve pokušaje zadiranja u njezin suverenitet", naglasio je Szijjártó.

S tim u vezi posebno je istaknuo kako Mađarska "ima suvereno pravo potpisati ugovore o opskrbi energentima sa bilo kojom zemljom pod uvjetima koji joj odgovaraju".

"Stoga su napadi na Mađarsku zbog osiguravanja topline domova njenih građana, a također i osiguranja funkcioniranja njene industrije, neprihvatljivi. Mađarska to također vidi kao zadiranje u bilateralne odnose", rekao je političar.

Pozvao Europsku komisiju "da shvati da je Mađarska, budući da nema nalazišta plina, prisiljena kupiti ga".

"Transportne putove određuju oni koji opskrbljuju plinom, a ne oni koji taj plin kupuju", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 14:00