Posljedice racionalizacije

Gasi se jedan od najvećih izvoznika u prehrambenoj industriji

Postoji malena mogućnost prerade šećerne trske, takozvana žuta kampanja, ali je vrlo upitna
Viro tvornica šećera, Virovitica
 Marija Mikolić / Arhiva Cropix

Tvornica šećera Viro Virovitica više neće proizvoditi šećer iz šećerne repe, piše Lider. Nakon udruživanja tri hrvatske šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera d.d. početkom 2019. godine, u kojoj Tvornica šećera Osijek d.o.o. u vlasništvu Žito grupe Osijek ima 40% udjela a Viro tvornica šećera Virovitica d.d. i Sladorana Županja d.o.o. koja je u vlasništvu Tvornice šećera Viro Virovitica imaju 60% udjela, započela je racionalizacija poslovanja grupe.

Posljedice racionalizacije najviše će se osjetiti u Virovitici jer šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo šezdesetak zaposlenika i jasno je da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti. Postoji malena mogućnost prerade šećerne trske, takozvana žuta kampanja, ali je vrlo upitna. Virovitička šećerana je inače tehnološki najnaprednija u Hrvatskoj no to ju nije spasilo od prestanka proizvodnje i otpuštanja većine radnika koji mogu tražiti novi posao ili ići u mirovinu ako imaju uvjete.

Viro je, inače, prije par godina imao oko 180 stalno zaposlenih, a u vrijeme kampanje šećerne repe ta je brojka sa sezoncima bila i veća od 200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 11:55