Posljedice racionalizacije

Gasi se jedan od najvećih izvoznika u prehrambenoj industriji

Postoji malena mogućnost prerade šećerne trske, takozvana žuta kampanja, ali je vrlo upitna
Viro tvornica šećera, Virovitica
 Marija Mikolić / Arhiva Cropix
Postoji malena mogućnost prerade šećerne trske, takozvana žuta kampanja, ali je vrlo upitna

Tvornica šećera Viro Virovitica više neće proizvoditi šećer iz šećerne repe, piše Lider. Nakon udruživanja tri hrvatske šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera d.d. početkom 2019. godine, u kojoj Tvornica šećera Osijek d.o.o. u vlasništvu Žito grupe Osijek ima 40% udjela a Viro tvornica šećera Virovitica d.d. i Sladorana Županja d.o.o. koja je u vlasništvu Tvornice šećera Viro Virovitica imaju 60% udjela, započela je racionalizacija poslovanja grupe.

Posljedice racionalizacije najviše će se osjetiti u Virovitici jer šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo šezdesetak zaposlenika i jasno je da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti. Postoji malena mogućnost prerade šećerne trske, takozvana žuta kampanja, ali je vrlo upitna. Virovitička šećerana je inače tehnološki najnaprednija u Hrvatskoj no to ju nije spasilo od prestanka proizvodnje i otpuštanja većine radnika koji mogu tražiti novi posao ili ići u mirovinu ako imaju uvjete.

Viro je, inače, prije par godina imao oko 180 stalno zaposlenih, a u vrijeme kampanje šećerne repe ta je brojka sa sezoncima bila i veća od 200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
08. srpanj 2025 10:11