Na pomolu veliko spajanje

Fuzija Deutsche i Commerzbank: Ideja o spajanju dvaju njemačkih banaka opet na 'stolu'

U Commerzbanki država ima 15 posto dionica, dok je vlasništvo Deutsche banke razmrvljeno
Policijska vozila ispred sjdišta Deutsche Banka
 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Stavljajući iznova u opticaj ideju o spajanju Deutsche banke i Commerzbanke, dviju najvećih njemačkih banaka, tjednik Focus otkriva kako na tome intenzivno radi njemačko Ministarstvo financija. Tjednik podsjeća da je zagovornik integracije Deutsche i Commerzbanke aktualni ministar financija Olaf Scholz.

- Problematično je ako jako i globalno gospodarstvo poput njemačkog, nema isto takve banke koje ga podupiru – smatra ministar Scholz. Focus navodi kako Scholzovo ministarstvo razmatra više scenarija spajanja dvaju najvećih njemačkih banaka od kojih je jedan, otkriva tjednik, i mogućnost da njemačka država osigura većinsko vlasništvo u bankama kako bi izvršila njihovu fuziju.

U opticaju je, prema istome izvoru, i mogućnost da njemačka vlada osnuje holding koji bi ostvario vlasničku kontrolu u Deutsche i Commerzbanki i obavio spajanje. Isto tako, Scholzovo ministarstvo navodno je ispitalo mogućnost da se država zaduži kod velikih njemačkih kompanija za ostvarivanje potrebnog broja dionica dvaju banaka.

U Commerzbanki država je dioničar s 15 posto udjela, što je čini najvećim pojedinačnim vlasnikom. Vlasnička struktura Deutsche banke još je razmrvljenija, s oko 600 000 dioničara među kojima je i država, s tim da najveći pojedinačni dioničar ima svega 4,76 posto vlasništva.

Prethodnu seriju spekulacija o objedinjavanju najvećih njemačkih banaka potaknulo je preuzimanje vlasničkih udjela u Deutsche i Commerzbanci od strane fonda Cerberus tijekom prošle godine. O toj integraciji se u njemačkim medijima pisalo i govorilo i tijekom 2016., kada je država uspjela donekle konsolidirati poslovanje Commerzbanke koja se našla u problemima nakon svjetske financijske krize 2008..

I za Deutsche banke se vjeruje da bi joj integracija udahnula novu snagu. Komentirajući ideju o spajanju dvaju najvećih njemačkih banaka, Bloomberg napominje kako Deutsche banka ima najmanju tržišnu kapitalizaciju među najvećim europskim bankama poput francuskih BNP Paribasa i Societe Generalea i švicarske UBS banke. Magazin primjećuje i kako razloge oklijevanju Njemačke da priđe toj integraciji valja tražiti i u tome što dvije banke zajedno imaju oko 80 tisuća zaposlenika, među kojima bi mnogi postali višak ako bi se stvorila jedna banka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 07:13