Spajanje

Francuski proizvođač autodijelova Faurecia kupuje japanski Clarion za 1,1 milijardu eura

Iz Faurecije su priopćili da će ponuditi 2.500 jena za dionicu Clariona
Tvornica autodijelova Faurecia
 Christophe Ena / REUTERS

Francuski proizvođač autodijelova Faurecia postigao je dogovor s Hitachijem o kupnji proizvođača automobilskih sustava za navigaciju Clarion za 141 milijardu jena (1,1 milijardu eura) kako bi ojačao svoju poziciju na području novih automobilskih tehnologija.

Faurecijino preuzimanje Clariona najnoviji je u nizu sporazuma proizvođača automobilskih dijelova koji pokušavaju držati korak s proizvođačima automobila u okretanju novim tehnologijama, poput visoko automatizirane vožnje, umreženih automobila i električnih vozila.

Hitachi je pak u proteklim godinama prodavao dijelove poslovanja koji ne spadaju u njegovu osnovnu djelatnost kako bi poboljšao profitabilnost i usredotočio se na glavno poslovanje s infrastrukturom.

Iz Faurecije, u kojoj 46-postotni udio drži grupa PSA, priopćili su da će ponuditi 2.500 jena za dionicu Clariona, što je 10,5 posto više od njezine cijene na završetku trgovanja burzi u četvrtak.

„Kombinirana proizvodna i tehnološka ponuda Faurecije i Clariona te naša komplementarna geografska prisutnost i portfelj kupaca stvorit će značajnu vrijednost za sve dioničare”, izjavio je u priopćenju izvršni direktor Faurecije Patrick Koller.

Iz francuske kompanije navode da bi im prihodi nakon sporazuma trebali premašiti 21 milijardu eura do 2020. godine, uz povećanje dobiti po dionici.

Francuska kompanija također planira uspostaviti novi poslovni odjel sa sjedištem u Japanu, Faurecia Clarion Electronics Systems, u kojem će zaposliti gotovo 9.200 radnika, uz očekivane prihode veće od dvije milijarde eura do 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:46