OBUZDAVANJE INFLACIJE

Francuski ministar traži od naftnog diva da potrošačima ponudi veće popuste na gorivo

Cijene goriva dosegnule su ove godine rekordne razine i francuska vlada ishodila je od TotalEnergiesa popust od 10 eura

Bruno Le Maire

 Bertrand Guay/Afp

Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozvao je u ponedjeljak TotalEnergies da potrošačima ponudi veće popuste na gorivo kako bi pomogao obuzdati inflaciju i zaštititi kupovnu moć kućanstava.

Cijene goriva dosegnule su ove godine rekordne razine i francuska vlada ishodila je od TotalEnergiesa popust od 10 eura na benzinskim postajama do kraja kolovoza.

Vlada tom iznosu dodaje 18 centi.

Neposredno uoči sastanka s glavnim izvršnim direktorom Totala Patrickom Pouyanneom, francuski ministar financija naznačio je da priželjkuje kontinuirani angažman energetskog diva.

"Želio bih da Total nastavi s mjerama, zašto ne bi povećao (popust)", izjavio je Le Maire za televiziju BFM.

Izvor iz ministarstva financija rekao je nakon sastanka da TotalEnergies dijeli mišljenje da i kompanije moraju odraditi dio posla u borbi protiv inflacije.

"Moraju prionuti poslu i u idućim danima sastaviti najbolju moguću ponudu", rekao je izvor.

Inflacija guta prihode kućanstava, a vlada u Parizu proglasila je prioritetom jačanje njihove kupovne moći. Konkretne mjere predstavit će idućeg tjedna.

Planiraju tako povećati porezne olakšice na troškove prijevoza koje poslodavci isplaćuju radnicima, prema nacrtu novog zakona koji je bio dostupan Reutersu.

Le Maire je rekao i da vlada radi na kriznim planovima za slučaj obustave isporuka ruskog plina. Šefovi energetskih kompanija već su pozvali građane i tvrtke da smanje potrošnju kako bi se osigurale zalihe za zimu, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 20:16