Kapitalne injekcije

Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki

Novac je rezerviran u sklopu paketa kriznih mjera čiju je vrijednost ministar financija Le Maire u četvrtak više nego udvostručio, na 100 milijardi eura
Bruno Le Maire
 AFP

Francuska vlada rezervirala je 20 milijardi eura za kapitalne injekcije u velike domaće kompanije koje se bore za opstanak u koronakrizi, rekao je u petak ministar financija Bruno Le Maire.

Le Maire je ponovo obećao pomoć francuskim korporativnim šampionima u prevladavanju krize, bilo preuzimanjem udjela, bilo još drastičnijim potezima, poput nacionalizacije, ako se ukaže potreba.

"Odlučili smo izdvojiti dodatna sredstva za kriznu pomoć, usmjeriti 20 milijardi eura u poseban fond za potporu kapitalu kompanija kojima je potreban, neovisno o tome jesu li državne ili privatne", izjavio je Le Maire za Europe 1 radio.

Novac je rezerviran u sklopu paketa kriznih mjera čiju je vrijednost Le Maire u četvrtak više nego udvostručio, na 100 milijardi eura. Očekuje se da će se paket naći pred parlamentarcima iduće srijede.

Prva na listi kompanija koje će možda trebati državni novac zrakoplovni je prijevoznik Air France KLM. Jučer su iz nizozemsko-francuskog prijevoznika poručili da očekuju pomoć vlada matičnih zemalja u namirivanju potreba za gotovinom u uvjetima gotovo potpunog prekida zračnog prijevoza.

“Što se tiče Air Francea, spremni smo, kada za to dođe vrijeme a to će bez sumnje biti uskoro, pružiti Air Franceu podršku i stvoriti uvjete za brzi oporavak tog francuskog nacionalnog prvaka", poručio je Le Maire.

Izvori su izjavili za Reuters da Air France-KLM pregovara s bankama o zajmu u iznosu čak šest milijardi eura za koji bi jamstva dobio od francuske i nizozemske vlade. Zamjenik francuskog ministra prometa kazao je da iznos "nije nerealan".

Ostale kompanije čije je poslovanje zaustavljeno prvo su kontaktirale banke kako bi zatražile kredite.

Tako je predsjednik Renaulta Jean-Dominique Senard danas izjavio da bi mogli od banaka zatražiti kredit u iznosu od četiri do pet milijardi eura. Francuska u tom automobilskom divu ima udjel od 15 posto, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:04