Preveliko zračenje?

Francuska će zabraniti popularni model iPhonea, to bi se moglo proširiti po cijeloj Europi?!

Testovi koje su proveli su pokazali da uređaj emitira zračenje koje premašuje europska ograničenja

iPhone 12

 Stanislav Kogiku/Apa-picturedesk Via Afp

Francuski regulator ovog je tjedna zatražio da Apple prestane s prodajom Iphonea 12 u toj zemlji zbog prevelike razine zračenja. Njihovi su testovi, naime, pokazali da uređaj emitira zračenje koje premašuje europska ograničenja. Apple je pak osporio nalaze i rekao da su spomenuti uređaj certificirala međunarodna tijela i da je u skladu s propisima, piše Washington Post.

Ovakva odluka Francuske mogla bi utjecati na cijelu Europu zbog ponovno otvaranja pitanja o potencijalnim rizicima zračenja mobilnih telefona. Mobilni telefoni koriste radiofrekvencijskog zračenje koje se razlikuje od drugih vrsta zračenja kao što su rendgenske zrake za koje se zna da su štetne ako smo im često izloženi. Dio stručnjaka je pak zabrinut zbog potencijala radiofrekvencijskog zračenja da podigne temperaturu tjelesnog tkiva i tako izazove toplinske udare ili opekline. Važno je napomenuti da su europski standardi deset puta niži od praga na kojem dolazi do takvih učinaka.

Znanstvena istraživanja još uvijek nisu dala jasan zaključak, ali stručnjaci općenito kažu da moderni mobiteli emitiraju vrlo niske razine zračenja. Opasnost je danas još i manja zbog drugačijih navika korištenja - mobiteli se najviše koriste za slanje poruka na društvenim mrežama i sa slušalicama, pa je udaljenost od tijela veća nego ranije kada su pozivi bili primarni oblik komunikacije. Ipak, pitanje o štetnosti takvog zračenja i dalje je otvoreno prije svega zato što je problem teško proučavati s obzirom na to da ljude nije etično izlagati visokom zračenju. Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja postavlja globalne smjernice o ograničenjima zračenja, klasificirala je 2011. radiofrekventna elektromagnetska polja koja proizlaze iz upotrebe mobilnih telefona kao "moguće kancerogena."

Iako su veće od europskih ograničenja, francuski ministar digitalne ekonomije Jean-Noel Barrot kaže kako su razine zračenja iPhonea 12 i dalje mnogo niže od onih za koje su znanstvene studije pokazale da bi mogle naštetiti korisnicima. To ipak ne znači da će reakcija regulatora u drugim članicama Europske unije biti blaža. Reuters je objavio kako je njemački mrežni regulator BNetzA rekao je da bi mogao pokrenuti sličan postupak i da je u bliskom kontaktu s francuskim vlastima, dok je španjolska OCU grupa potrošača pozvala tamošnje vlasti da zaustave prodaju iPhonea 12. Belgijski državni tajnik za digitalizaciju, Mathieu Michel, zatražio je u srijedu od Belgijskog instituta za poštanske usluge i telekomunikacije da analizira sve Appleove uređaje zbog "potencijalne opasnosti", navodi Forbes.

Francuska Agence Nationale des Fréquences (ANFR) poručila je da će poslati inspekciju u Appleove trgovine i druge distributere kako bi se uvjerili da se taj model više ne prodaje. Ministar Jean-Noel Barrot rekao je da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno za rješavanje problema radijacije.

- Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dva tjedna. Ako to ne učine, spreman sam narediti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući tehnološke divove - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:15