Širenje raja

FOTO/VIDEO Započeli radovi na proširenju najpoznatije oaze milijunaša

Vlasni su odlučile da će nasuti dio zaljeva ispred Monte Carla te tako dobiti dodatni teren za gradnju
Novo naselje u Monaku
 Profimedia

Započela je izgradnja projekta vrijednog čak 2,3 milijarde dolara kojim bi Monako trebao dobiti dodatnih 15 hektara građevinskog zemljišta.

S najavom projekta, vlasti ove male oaze koja je pravi magnet za bogataše, u javnost je izišla još prošle godine. Kako je tada navodio CNN, predviđa se da će u idućih 10 godina otprilike 2.700 milijunaša ovdje poželjeti kupiti nekretninu. No, zbog najgušće naseljenosti na svijetu, a samim time i nedostatka kako raspoloživih nekretnina tako i građevinskog zemljišta ovo 'igralište za bogataše' svoj teritoriji od dva četvorna kilometra širit će na Sredozemno more.

Kako bi riješili taj gorući problem, vlasni su odlučile da će nasuti dio zaljeva ispred Monte Carla te tako dobiti dodatni teren za gradnju.

Nova uvala Portier, uključivat će luku za 30 brodova, dizajnirani park i luksuzne rezidencijalne zgrade u kojem će svoj dom moći pronaći čak 1.000 novih bogataša. Poluotok će biti prekriven mediteranskim biljem, a svaka će vila imati i solarne panele.

Novi 'bazen' bit će ispunjen kamenjem, betonom i na kraju posut pijeskom sa sjevera Sicilije. Cijela platforma i prateća infrastruktura trebali bi biti gotova već iduće godine, a dok bi novi 'kvart' trebao biti otvoren 2025 godine.

Inače, proširenje kopnenog područja na uštrb mora nije ništa novo kad je Monako u pitanju. Od 1861. kneževina je povećala svoj kopneni teritorij za 20 posto. Nakon Vatikana, ovo je najmanja država na svijetu, a dostupni teren za izgradnju toliko je ograničen da ljudi buše stijene, grade visoke nebodere ili zgrade ukapaju duboko u zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:32