Veliki projekt

FOTO Usred krša počinje gradnja projekta u vrijednosti 52 milijuna kuna

Općina Šestanovac bi trebala uprihoditi 200.000 kuna godišnje tijekom operativnog razdoblja elektrane, odnosno u trajanju od 30 godina
 Joško Šupić / HANZA MEDIA

Još odavno prema prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije i Općine Šestanovac na području tog zabiokovskog mjesta, definiran je obuhvat od 130 hektara površine, namijenjen za razvoj solarne elektrane.

Međutim, sve do prije nešto više od godinu dana izostao je ozbiljan interes potencijalnih investitora, odnosno nitko nije pokrenuo službenu proceduru razvoja solarne elektrane, a sukladno pozitivnim zakonskim odredbama RH. Tako je bilo do prije godinu, kada je za “šestanovačko sunce” interes pokazala tvrtka “Aureus navitas” iz Ciste Provo.

Na površini od 15 hektara, na lokalitetu Žeževačka ljut, sjeveroistočno od općinskog središta, gradili bi solarni park priključne snage od 9,99 megavata.

Prema dostupnim informacijama investitor je pokrenuo zakonskim normama propisanu proceduru ishođenja projektne i druge potrebne dokumentacije. Slobodnoj Dalmaciji to je potvrdio i direktor tvrtke Ljubomir Madunić, koji je zajedno sa suradnicima nakon analize terena, imovinsko-pravnih odnosa, detaljne analize mogućnosti priključenja proizvodnog postrojenja na distribucijsku mrežu i ostalih tehničkih parametara utvrdio da je predviđeni prostor zadovoljavajući za razvoj projekta, a ujedno sukladan propisanim kriterijima za lociranje obuhvata razvoja projekta buduće solarne elektrane.

Joško Šupić/HANZA MEDIA

– Imajući na umu cjelokupnu važeću zakonsku regulativu i najveće ekološke standarde, ishodili smo rješenje kojim se utvrđuje prihvatljivost zahvata za ekološku mrežu, te smo sve aktivnosti poduzeli sukladno uredbi o procjeni utjecaja na okoliš. Također smo podnijeli zahtjev prema nadležnom operatoru distribucijske mreže tvrtke “HEP-ODS” za izradu elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja. Odradili smo i aktivnosti vezane za geološko rekognisticiranje terena, izvršili terenski izvid u svrhu utvrđivanja eventualnih arheoloških lokaliteta, izradili geodetske podloge, te analizirali proizvodnju solarne elektrane s detaljnim parametrima, uključujući brojne elaborate i studije – istaknuo je Madunić.

Prema procjenama, godišnja proizvodnja solarnih panela u Šestanovcu procjenjuje se na 20.000 megavat-sati energije.

Navedena elektrana trebala bi pomoći ukupnom rasterećenju mreže tijekom ljetnih mjeseci kada je potražnja za energijom znatno veća, zato što se upravo tada uvozi najviše električne energije i uglavnom po izuzetno visokim cijenama, a osobito u slabijim hidrološkim godinama kada je proizvodnja struje iz hidroelektrana na najnižem nivo.

Joško Šupić/HANZA MEDIA

– Investicija je procijenjena na 52 milijuna kuna. U ovom projektu imamo i pismo namjere dviju bankarskih grupacija koje bi financirale projekt, kao i više kontakata s potencijalnim partnerima u projektu. Po prvoj računici Općina Šestanovac bi trebala uprihoditi 200.000 kuna godišnje tijekom operativnog razdoblja elektrane, odnosno u trajanju od 30 godina, a vjerujemo da će ovakav stabilan i dugotrajan prihod uvelike pomoći Šestanovcu u ostvarenju proračuna, koristeći i ova sredstva u potrebne svrhe. Bitno je kazati kako su se pokazali kao pravi podupiratelji razvoja ovog našeg projekta, ne financijski koliko moralno i administrativno. Kroz nekoliko drugih projekata, a preko dviju sestrinskih firmi na području šestanovačke općine do sada smo uložili gotovo četiri milijuna kuna i zaposlili dvadesetak osoba s područja te i susjedne općine Cista Provo. Vjerujemo da će se promijeniti i opća klima u državi, smanjiti uvoznički lobiji i iskoristiti hrvatsko znanje i kapital, gdje bi lokalno stanovništvo moglo po povoljnim uvjetima ulagati i zaduživati se po niskim kamatnim stopama – optimističan je Madunić.

O potrebi njezine izgradnje govori podatak kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike naručilo izradu Bijele i Zelene knjige kao studije, temeljem kojih će biti usvojena nacionalna strategija energetskog razvitka, a u kojoj se obnovljivi izvori energije ističu kao budućnost energetskog razvoja, te se predviđa scenarij sa solarnim elektranama ukupnog kapaciteta 1000 megavata.

Joško Šupić/HANZA MEDIA

Hrvatska je direktivu Europskog vijeća usvojila koncem prošle godine, kojom se jamči ubrzanje procesa ishođenja potrebnih dozvola i dokumentacije za projekte održivih izvora energije, a koje su obveznici sve države članice EU-a. Sukladno tome u tvrtki “Aureus navitas” nadaju se razumijevanju svih tijela javne uprave te pomoći u razvoju ovog i sličnih projekata, a sve kako bi se smanjio uvoz električne energije po visokim cijenama te postigla energetska neovisnost Lijepe naše, jer energetski ovisna država ne može biti suverena i neovisna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 04:56