Suradnja Googlea i HTZ-a

FOTO Turistički pobjednik Mediterana ima novog asa u rukavu za privlačenje turista

Tribunj iz zraka
 Ivo Biočina / HTZ

Turistički pobjednik Mediterana ima novog asa u rukavu za privlačenje turista, ali i promociju vlastite kulture. Hrvatska nematerijalna baština od danas je dostupna na Googleu na stranicama “Croatia: Hearts & Crafts” na hrvatskom i engleskom jeziku.

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na svijetu. Ta je baština pod zaštitom UNESCO-a, a sad je dostupna i na internetu kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

U projektu su sudjelovali Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.

Kristjan Staničić, direktor HTZ-a kaže da je ovo prvi veliki i sveobuhvatni projekt Hrvatske turističke zajednice i Googlea koji na inovativan način promovira hrvatsku nematerijalnu baštinu.

“U sklopu ovog projekta globalnoj smo publici otkrili 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija koje će, siguran sam, doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na našu kulturno povijesnu baštinu kojom se svi izrazito ponosimo”, kaže Staničić, direktor HTZ-a.

Saša Pjenić / HTZ
Lipicaneri

Nematerijalna kulturna baština koja se odnosi na tradiciju ili žive izraze koji se prenose s jedne generacije na drugu ovim projektom Googlea i HTZ-a prikazana je kroz četiri sekcije, odnosno kroz poznavanje zanata, narodne pjesme i ples, svečanosti te hranu.

Amit Sood, direktor Google Arts and Culture kaže da je 2020. godina bila izazovna za putnike širom svijeta.

Uvjeren je da će ovim projektom dodatno približiti bogatu tradiciju Hrvatske koja je već poznata po svojim prirodnim ljepotama i pitoresknim gradovima.

"Koristeći tehnologiju i inovativne tehnike pričanja priče, ovaj je projekt u suradnji i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice usmjeren na očuvanje i promociju odabranih aspekata nematerijalne kulturne baštine Hrvatske globalnoj publici. Ovo je ujedno i prva globalna prezentacija hrvatske nematerijalne baštine na platformi Google Arts & Culture”, kaže Sood.

Neki od primjera obuhvaćenih u projektu su izrada čipke od Agave, koja je prema predaji podrijetlom s Kanarskih otoka, a koju danas u Hrvatskoj izrađuju samo redovnice u benediktinskom samostanu u gradu Hvaru na istoimenom otoku, viteški turnir Sinjska alka, koji se održava svake godine u kolovozu na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 1715., kada je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu od 60.000 turskih vojnika, kao i tradicionalna tribunjska utrka magaraca, koja se održava svake godine prvog dana mjeseca kolovoza na kojoj pravo sudjelovanja imaju samo Tribunjci, a zadatak je optrčati otočnu jezgru mjesta.

U projektu je obuhvaćeno i Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, koje je jedinstveno po tome jer se izvodi u kolu ili u parovima gotovo isključivo bez ikakve glazbene pratnje, klapsko pjevanje, tradicionalno višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata koje je posvećeno ljubavi ili zajednici u kojoj pjevači žive, prezentirano je umijeće pripreme Zagorskih štrukli, slanog ili slatkog jela od tijesta nadjevenog sirom, najpoznatijeg specijaliteta Hrvatskog zagorja, a opisana je i narodna pjesma bećarac koja ima oblik dvostiha koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju, a izvodi se u svatovima, ali i na svim drugim proslavama jer su tekstovi pjesama humoristični i vedri te brojni drugi primjeri.

Damir Kvajo / HTZ
Grad Rijeka

Dodajmo kako se korištenjem značajke Street View ljudi diljem svijeta mogu virtualno kretati po mnogim mjestima koja oduzimaju dah, a samo jednim klikom saznati dodatne informacije o hrvatskom blagu ili uroniti u fotografije visoke razlučivosti. Obiđite blistavu obalu i zaronite u kristalno čisto Jadransko more, istražite Korčulu, dom plesa mačeva Moreške ili otputujte do Omiša, gdje se održava Festival dalmatinskih klapa. Svratite na otok Lastovo, poznato po prirodnim ljepotama, venecijanskoj arhitekturi iz 16. stoljeća kao i tradicionalnom događaju - lastovskoj pokladi ili karnevalu. Svakako ne propustite posjetiti Dubrovnik i njegovu okolicu, jedno od najistaknutijih turističkih odredišta Mediterana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 09:08