Neočekivani obrat

FOTO Trakavica oko slučaja 'Small Malla' djeluje kao bizarno financijsko samoubojstvo

Nije jasno zašto bi netko osnovao novu firmu i svojevoljno preuzeo astronomski dug neke propale kompanije FOTO: SRAMOTA U CENTRU GRADA Priča o nesuđenom trgovačkom centru postala je još čudnija, sve izgleda kao bizarno financijsko samoubojstvo
 HANZA MEDIA

Trakavica s neizgrađenim trgovačkim centrom “Small Mall” dobila je još jedan neočekivani obrat.

Naime, firma “Centar Brač”, koja je od Grada preuzela pravo građenja ugovorom s bivšim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, prestala je postojati.

Preuzela ju je novoosnovana firma koja se zove kao neizgrađeni centar - “Small Mall” d.o.o., a ima samo osnivača i direktora Marijana Sviličića.

Trgovački sud u Zagrebu – Stalna služba u Karlovcu otvorio je 30. prosinca 2019. godine predstečajni postupak nad ovom tvrtkom koja je u sudski registar upisana 25. listopada prošle godine, a “Centar Brač” joj je pripojen 13. studenoga iste te godine.

Time je preuzela ogromna dugovanja te tvrtke, a njezino upravljanje je povjereno Snježani Drenški. Tvrtka “Small Mall” je osnovana s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a potraživanja koja su priznata vjerovnicima iznose više od 300 milijuna kuna.

Paun Paunović / HANZA MEDIA
Zemljište na Manušu

Financijsko samoubojstvo?

Sviličić je do sada bio direktor propalog “Međimurje betona”, a u građevinskom sektoru bio je direktor i u “Kamgradu”, kao i nizu građevinskih i nekretninskih tvrtki.

Bio je član Uprave M SAN Grupe, prošetao se po nekoliko direktorskih funkcija, a sad je vlasnik “Pikasa” - tvrtke za poslovno savjetovanje, krizni menadžment i predstečajne nagodbe, kao i tvrtke “Pikas solutio”, koja se bavi “restrukturiranjem privatnih osoba”.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

Novonastala situacija djeluje poput bizarnog financijskog samoubojstva. Nije jasno zašto bi netko osnovao novu firmu pa sebi stegnuo omču oko vrata, preuzevši astronomski dug neke propale firme. Samo je Fortenova grupa d.d., koja nasljeđuje Agrokorova potraživanja, vjerovnik težak 254 milijuna kuna, da ne spominjemo druga manja potraživanja.

Do Sviličića smo pokušali doći, zvali smo ga na mobitel, ostavili poruku njegovoj tajnici, kojoj smo objasnili što nas zanima, ali on se nije odazvao.

No, kupci poslovnih prostora u neizgrađenom trgovačkom centru, koji duže od dvadeset godina čekaju svoja prava, tvrde da ovaj novi obrat ima svoju logiku. Vjeruju, dapače, da je to jedina priča koja ima šanse da se realizira?!

Što se zapravo zbiva na Manušu, kao i to da je Sviličić kao konzultant “Fortenove” već koju godinu potajno u igri oko ove vrijedne lokacije, ispričao nam je predstavnik kupaca Matko Petričević.

- Ivica Todorić je svojedobno ušao u priču s namjerom da spasi svojih pet milijuna eura koje mu je bio dužan “Centar Brač”. “Agrokor” i “Centar Brač” su se uskoro našli u velikim problemima. Ali, ostalo je pravo građenja.

Ako bi se ukinula građevinska prava, gube Grad Split, kupci i svi ostali. Pravo građenja je vezano za “Centar Brač”, ali i za pusta potraživanja koja je imao “Agrokor” nad njim. Siniša Škaro (bivši direktor “Centra Brač”, nap.a.) je ubrzo otišao u zatvor radi gospodarskog kriminala, a firmu je prenio na sina Josipa.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

Pokrenuta je predstečajna nagodba. Dok je trajao postupak, morao je biti zaposlen. Da bi prevario sustav, sebe je prijavio na jednu kunu. No, čak niti za to nije isplaćivao davanja državi, pa je porezna uprava radi duga od 20 kuna srušila predstečajnu nagodbu! - objašnjava Petričević.

Bolje išta nego ništa

- Rusi, koji su vlasnici “Fortenove”, napravili su jedino što je bilo moguće za spašavanje svoga duga od “Centra Brač”, pa su preuzeli i sva njihova potraživanja tako što su ovlastili Sviličića, koji za njih vodi ovakve stvari, da osnuje novu firmu. Izbacili su Škaru iz priče koji je pokušao prijevaru, namjeravaju podmiriti nas i ostale, srediti odnose s Gradom, Poreznom upravom.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

To je jedini način da se ona ledina “očisti” i ja ga podržavam. Kad to naprave, oni će nastaviti gradnju - napominje Petričević, koji ipak dodaje da se ne može reći da su kupci poslovnih prostora sretni s novim okolnostima nakon skoro dva i pol desetljeća čekanja.

- Nismo zadovoljni, ali dosta nam je svega. Da smo se mogli naplatiti sa svim sudskim kamatama koje bi nam pripadale, umjesto jedne kune dobili bismo sedam kuna. Ovako ćemo umjesto kune dobiti pola kune za naša potraživanja. Ali, to je još uvijek bolje od svih prijevara koje su nam bile servirane ovih godina od lažnih investitora - ističe Matko Petričević.

Bonačići traže da im se vrati parcela

Bivši vlasnici iz obitelji Bonačić vode spor oko povrata zemljišta na Manušu, koje im je oduzeto u nekadašnjoj državi. Oni ne misle da se preuzimanjem “Centra Brač” može preuzeti i pravo građenja, osobito jer je ono isteklo.

- Grad ne želi odustati od prava građenja, tvrdi da se nešto gradilo na toj parceli, ali svi vidimo da nije tako - kažu bivši vlasnici, istaknuvši da je rok u kojem vrijedi pravo građenja istekao jer se od 1996. godine nije ništa izgradilo.

Kronologija Kraha

25. listopada 2019. - u sudski registar upisano osnivanje tvrtke "Small Mall" sa sjedištem u Zagrebu

13. studenoga - "Centar Brač" pripojen "Small Mallu" i formalno ugašen

30. prosinca - otvoren predstečajni postupak nad "Small Mallom" i imenovana povjerenica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 22:12