'Norveig'

FOTO Šibensko brodogradilište isporučilo novi visoko sofisticirani višenamjenski brod

Riječ je o aluminijskom jednotrupnom brodu dugom 15 i širokom 7,5 metara
Norveig TR17ND
 ISKRA BRODOGRADILIŠTE

Iskra brodogradilište Šibenik isporučilo je za norveškog naručitelja novi visoko sofisticirani višenamjenskih radni brod koji se može koristiti kao ribarski ili radni servisni brod u marikulturi. Iz Iskra brodogradilište Šibenik naglašavaju da su na ovaj način još jednom na zahtjevnom inozemnom tržištu potvrdili svoju tehnološku i stručnu kompetentnost u gradnji suvremenih namjenskih brodova od aluminija opremljenih naprednim tehnologijama i ekološki podobnim pogonima.

ISKRA BRODOGRADILIŠTE
Norveig TR17ND

Brod prilagođen potrebama

Riječ je o aluminijskom jednotrupnom brodu dugom 15 i širokom 7,5 metara, specifičnog izgleda koji je prilagođen potrebama norveških ribara i uzgajališta morskih organizama. To je, u odnosu na brodove koje je do sada gradilo Iskra brodogradilište Šibenik, potpuno novi tip broda, a uz zavidna plovna i radna svojstva, odlikuje njegova multifunkcionalnost. Zbog svoje višestruke namjene brod je posebno dizajniran te ima specifičnu servisnu i ribarsku opremu.

ISKRA BRODOGRADILIŠTE
Norveig TR17ND

Predviđen je i za tegljenje pa ima implementiran oil spill prevention - sustav za prevenciju i zaštitu mora od zagađenja naftom. Brod je u potpunosti opremljen high tech opremom potrebnom za višenamjenski rad, potom sustavom za daljinsko upravljanje u pomorstvu , noćnim i dnevnim kamerama, dvjema dizalicama te najmodernijom tehnologijom za monitoring podmorja. Kada je brod u funkciji servisnog plovila na ribogojilištima njime upravlja posada od tri člana, a kada ga se koristi kao ribarica može imati šest članova posade za koju je osiguran iznimno komforan smještaj.

ISKRA BRODOGRADILIŠTE
Unutrašnjost broda

"Gradnja ovog broda za nas je poslovno izuzetno važna jer smo njegovim porinućem i isporukom potvrdili da smo sposobni graditi kompleksnije i tehnološki naprednije brodove. Naš se proizvodni program širi te postajemo konkurentniji te se dokazujemo ko uspješno i kvalitetno brodogradilište koje je u stanju pratiti globalni napredak tehnologije. Sada u proizvodnom programu imamo šest različitih modela ribarskih, radnih i višenamjenskih brodova među kojima su i brodovi s električnim odnosno hibridnim pogonom. Isto tako jačamo svoju poziciju na međunarodnom tržištu kao brodogradilište specijalizirano za gradnju brodova od aluminija", kaže Roko Vuletić, direktor u Iskra brodogradilištu Šibenik.

Posredstvo CroNoMara

Novi tip broda Iskra brodogradilište Šibenik za norveške klijente gradi posredstvom CroNoMar-a, tvrtke koja je 2009. godine osnovana u Šibeniku s ciljem identificiranja i stvaranja novih poslovnih mogućnosti kroz zajedničke projekte s norveškim i hrvatskim partnerima. ISKRA brodogradilište Šibenik nastavilo je višegodišnju uspješnu suradnju s norveškim partnerima započetu 2010. godine.

ISKRA BRODOGRADILIŠTE
Norveig TR17ND

"Za zaključenje pregovora o gradnji ribarskog broda za norveško tržište bili su ključni kvaliteta, konkurentnost, profesionalnost i iskustvo šibenskih brodograditelja. Novi brod isporučen je u ugovorenim rokovima, a njegova je gradnja trajala godinu dana. Posebno treba istaknuti činjenicu da brodovi izgrađeni upravo u šibenskom brodogradilištu postižu međunarodnu prepoznatljivost i konkurentnost na izuzetno zahtjevnom svjetskom tržištu. Upravo polazeći od te činjenice, šibensko brodogradilište bilo je logičan izbor za norveškog partnera pri odluci o gradnji prvog višenamjenskog plovila. Ovaj projekt je odličan primjer uspješne poslovne suradnje između hrvatskih i norveških partnera, kojim se predstavlja kvaliteta i konkurentnost hrvatske brodogradnje u jednoj od najrazvijenijih brodogradnji u svijetu – u Norveškoj", ističu u CroNoMar-u te naglašavaju da financijska vrijednost nije i jedino mjerilo vrijednosti ovog projekta.

ISKRA BRODOGRADILIŠTE
Kabina broda

Iz CroNoMara napominju kako su ugovori realizirani posredovanjem CroNoMar-a dokaz su potencijala hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu marikulture, ali su istovremeno i dokaz konkurentnosti hrvatskog proizvoda ili usluge veće dodane vrijednosti uz jamstvo kvalitete.

ISKRA BRODOGRADILIŠTE
Norveig TR17ND

Promicanje zajedničkih projekata norveških i hrvatskih partnera u maritimnom sektoru i mogućnost razvoja novih proizvoda, usluga i poslovnih modela jedna je od osnovnih CroNoMar-ovih poslovnih aktivnosti. Do sada je posredstvom CroNoMara u Šibeniku izgrađeno 107 brodova. Iskra brodogradilište Šibenik trenutno gradi još 10 novih brodova različitog tipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 05:42