Veliki projekt

FOTO Preko puta Vjesnika gradit će se hotel sa 17 katova vrijedan oko 40 milijuna eura

Otkrivamo detalje urbanističko-arhitektonsko projekta odabranog za zapuštenu parcelu na križanju Savske i Nove ceste
Projekcija hotela koji će se uskoro graditi na križanju Savske i Nove ceste
 ATP Projektiranje

Vrlo frekventna, prometna, važna, a društveno ipak nekako zapuštena Savska cesta u dogledno bi vrijeme trebala dobiti novi sadržaj – hotel sa 4 zvjezdice, sa 17 katova, s barovima, trgovinama i salonima koji bi oživili ovaj dio grada.

Nedavno je odabran pobjednički rad na natječaju za arhitektonsko rješenje kompleksa koji će se prostirati na već dugo zapuštenoj parceli na križanju Savske i Nove ceste preko puta Vjesnika, a sudeći prema vizualima prvonagrađenog rada, novi će hotel i nadvisiti legendarni novinski neboder.

U hotel ulaže njemački investitor koji će ga platiti oko 40 milijuna eura, a bude li s dozvolama sve išlo po planu, prva lopata mogla bi biti zabijena već ove godine, da bi za oko godinu i pol hotel velikog svjetskog, ali zasad neimenovanog, hotelskog lanca otvorio svoja vrata.

U petak je održana izložba radova pristiglih na otvoreni natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja, na kojem je pobijedio arhitekt Dario Travaš iz zagrebačke podružnice srednjoeuropske projektantske kuće ATP Arhitekti i inženjeri.

Zagreb, 030120.
Raskrizje Savska - Nova cesta.
Parcela na uglu Nove ceste i Savske gdje ce se uskoro graditi hotel s 4 zvjezdice i 14 katova.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Parcela na uglu Nove ceste i Savske gdje će se uskoro graditi hotel

Zagrebački i bečki ATP projektirali su, između ostalog, prema Travaševim rješenjima Trgovački centar Zagreb - Westgate Shopping City, trgovački centar u Puli i Zapadni trgovački centar u Rijeci (ZTC) te IKEA-in outlet centar u Rugvici. Travaš je i glavni projektant izgradnje proširene turističke zone Marina lučica u Primoštenu te niza turističkih objekata za Falkensteiner.

- Što se tiče idejnog rješenja za hotel, prilagodili smo se duhu lokacije. Jednostavno smo se uklopili u urbanističke uvjete koji su postavljeni u natječaju - ističe Travaš za Jutarnji list. Hotel visok 65 metara sa 219 smještajnih jedinica, što uključuje sobe i apartmane, imat će 17 katova, a Travaš nam otkriva njegove specifičnost.

Nadzemne garaže

- U prizemlju objekta nalazit će se prostori trgovačke i poslovne namjene. U njemu će se nalaziti, što je jedna od specifičnosti, ulazni lobi, a recepcija će biti tek na četvrtom katu.

U prizemlju će se na oko 1150 četvornih metara prostirati poslovni prostor, jedan dućan koji zauzima 800 do 900 kvadrata te pekara - objašnjava Travaš.

Na prva tri kata bit će nadzemne garaže. Travaš kaže da će pročelje biti tretirano tako da se neće primijetiti da se radi o garažama.

Prizemlje i prva tri kata stoje na granici parcele te su u mjerilu s kućama u nastavku Savske ulice koje imaju četiri kata.

Na četvrtom i petom katu, objašnjava, nalazit će se restorani i konferencijski dio koji su povezani, kako tvrdi Travaš, veličanstvenim stubama.

- Budući da se to sve odmiče od pročelja kako bismo uzeli mjerilo Savske ceste u njezinu nastavku, na četvrtom i petom katu dobivamo velike terase na koje će se moći izaći iz restorana i konferencijskog dijela - govori Travaš.

ATP Projektiranje
Projekcija sobe hotela koji će se uskoro graditi na križanju Savske i Nove ceste

Gornji katovi će, ističe, biti namijenjeni hotelu.

- Sobe su orijentirane na sve četiri strane svijeta. Gledate li prema jugu, ispred vas je Sava, ako gledate na sjever možete vidjeti zagrebačku katedralu i stari dio grada. Pogledate li na zapad, moći ćete vidjeti zapadni dio Medvednice. Pogled iz soba bit će zaista atraktivan - tvrdi.

Na zadnjem, 17. katu, nalazit će se sky bar te dvorana za fitness.

Hotelski dio ujedno je i toranj koji je odmaknut od fronta zgrade te će biti u skladu s ostalim neboderima u Savskoj.

- Nama je bilo jako važno da taj toranj bude točka koja je u dijalogu s Vjesnikom jer je on najbliži i najprominentniji - ističe.

U eksterijeru je oblikovanje hotela takvo, govori Travaš, da će se povezivati prozori soba na nekoliko katova u vertikali kako bi se stekao dojam da je hotel viši nego što jest.

- Puni dijelovi zidova bit će u mikrocementnim pločama koje izgledaju poput bračkog kamena, a interijerom će dominirati slavonski hrast te će biti pun zelenila - tvrdi Travaš.

ATP Projektiranje
Projekcija hotela koji će se uskoro graditi na križanju Savske i Nove ceste

Dodaje kako je hotel dobar primjer i održive gradnje jer će se, recimo, piloni koristiti energetski učinkovito, a toga svega ne bi bilo, kaže, da se tvrtka ATP ne sastoji od projektanata i inženjera koji su integralno radili na inovativnosti hotela.

- Stvaranje urbanističkog dijaloga i uzimanje mjerila okoliša bili su izazovi koji su stavljeni pred nas, a mi smo se potrudili stvoriti atraktivan i moderan objekt koji će odrediti duh Savske ceste, koja je u donjem dijelu arhitektonski neatraktivna te smo trebali obogatiti taj prostor pazeći pritom da ne bude takav da se razbacuje skupim materijalom, nego da bude pristojan - ističe Travaš.

Ulazni portal u grad

- Mi smo jedini koji su napravili točkasti, a ne pločasti objekt. Urbanistički uvjeti su bili takvi da se na ulici može raditi niži objekt, a u stražnjem dijelu 17 etaža. Ostali kolege koji su poslali svoje radove na natječaj iskoristili su cijeli volumen, a mi smo se koncentrirali na drukčiji pristup i pobijedili - zaključuje Travaš.

Upravo su tako i prezentirali svoj rad na natječaju, kad su naglasili da je ključno pozicioniranje visokog dijela građevine.

- Time se omogućuje fleksibilnost volumena u drugom planu te se generiraju vizure s gornjih etaža u svim smjerovima. Vertikalno usmjerena fasada ugla Savske i Nove ceste formira, s nasuprotnim tornjem Vjesnika, ulazni portal u grad - navode arhitekti u opisu svoje vizije novog simbola Savske. Ističu kako je novu gradnju potrebno uklopiti u ansambl postojećih nebodera, dopuniti ga te dati novu vrijednost vizuri Savske ceste.

Arhitekti naglašavaju kako su postavom i oblikovanjem tornja omogućene vizure u više smjerova te time optimizirani pogledi iz hotelskih soba.

ATP Projektiranje
Projekcija predvorja hotela koji će se uskoro graditi na križanju Savske i Nove ceste

Većina hotelskih soba gleda u smjeru starog dijela grada, s pogledom na katedralu te prema Medvednici. Prema zapadu je pogled na Trešnjevku, a prema jugu na Jarun i Savu. Predviđena su četiri tipa smještajnih jedinica: standardna, comfort i junior soba, te apartman. Prosječna površina svih soba iznosi 25 četvornih metara.

, prokurist tvrtke Kamelia Promet koja je posrednik investitora, kaže kako je rad arhitekta Travaša i ureda ATP Projektiranje upravo ono što su imali na umu kad su osmišljavali projekt. Kako estetikom, kaže, investitori su oduševljeni i funkcionalnošću i praktičnim rješenjima koje je odabrani rad ponudio. Ističe kako je poseban naglasak stavljen na poslovne sadržaje, konferencijske dvorane, atraktivni sky bar na zadnjem katu, što je tip smještaja kakav Zagrebu nedostaje.

Vlasništvo se još rješava

O njemačkim investitorima otkriva tek da je riječ o obitelji iz pokrajine Hessen koja se već četiri generacije bavi nekretninskim biznisom. Ulažu u hotele, javne sadržaje, ali i u osmišljavanje cijelih kvartova. S njihovim imenom još ne žele izaći u javnost, kao ni s imenom hotelskog lanca čiji bi brend novi hotel trebao nositi.

- U osjetljivom smo razdoblju jer se niz ugovora tek treba potpisati, no i njemačkim investitorima i hotelskoj kući ovo će biti prvi ulazak na hrvatsko tržište - kaže Vasilj te dodaje kako se sada kad je dovršen idejni natječaj i otkupljena parcela nadaju skorom početku radova i podršci Grada Zagreba.

Zagreb, 030120.
Raskrizje Savska - Nova cesta.
Parcela na uglu Nove ceste i Savske gdje ce se uskoro graditi hotel s 4 zvjezdice i 14 katova.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Parcela na uglu Nove ceste i Savske gdje će se uskoro graditi hotel

- Čak smo iznenađeni koliko je dosad suradnja s Gradom bila dobra i susretljiva, nadamo se da će tako i ostati. Voljeli bismo da radovi započnu tijekom ove, 2020. godine, pa da hotel osvane gotov za godinu i pol od početka radova - kaže Vasilj.

Što se tiče zemljišta omeđenog dvjema vitalnim prometnicama, Vasilj kaže kako su u zadnjoj fazi rješavanja vlasništva. Jako su zadovoljni lokacijom - centralna je, na svim važnim prometnicama, u zoni javnog prijevoza, lako dostupna sa svih ulaza u grad.

- Nadamo se da će naš projekt oživiti cijelu Savsku, koja je sad pomalo zapuštena, i pokrenuti otvaranje novih sadržaja. Već u ovom kompleksu bit će sadržaja poput trgovina, frizera, pa vjerujemo da će to pridonijeti da cijela ulica postane prava europska prometnica atraktivne vizure na ulazu u grad - kaže Vasilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2024 17:43