Sve se vuklo godinama

FOTO Na izgradnju elitnog turističkog naselja vrijednog 150 milijuna eura čekali 15 godina

Ovo bi mogao biti jedan od najvećih investicijskih projekata u povijesti otoka
 HANZA MEDIA

Općina Preko je objavila natječaj za prodaju 77.085 kvadrata atraktivnog građevinskog zemljišta u turističkoj zoni u Lukoranu po početnoj cijeni od 33,38 eura po četvornom metru. Ali, i cijena i način na koji je Općinsko vijeće izglasalo odluku poslužili su četvorici nezavisnih opozicijskih vijećnika kao razlog zbog kojega su od Ministarstva uprave zatražili nadzor uvjereni da je odluka nezakonita i da ju treba poništiti.

- Ovo je grubo kršenje zakona jer vijećnicima nije dostavljen nikakav radni materijal. Tražili smo da nam se dostavi elaborat o procjeni vrijednosti zemljišta, kako bi mogli vidjeti na koji način se došlo do cijene od 33,38 eura. Načelnik je na to rekao: „Što će oporbi elaborat kad će i tako glasati protiv”! Znamo da zvuči nevjerojatno, ali je itekako istinito. Sada, kad Hrvatska predsjedava EU, valjalo bi iskoristiti prigodu i ovu hrvatsku demokratsku tekovinu - „što će oporbi materijali za raspravu, kad će ionako glasati protiv“ - ugraditi u pravne i demokratske stečevine EU, kaže Marijo Košta, vijećnik koji je s Ivicom Profacom, Ivom Uhodom i Ivanom Ivanovom od Ministarstva zatražio ukidanje odluke.

Košta podsjeća da se u siječnju ove godine dogodila ista stvar, samo što je cijena tada bila - 17 eura po kvadratu!

Foto arhiv sd  151105.
Zadar - Dalmacija 
Izgled uvale Prtljug na Ugljanu po projektu Dubokog plavetnila
Kompjutorska simulacija
Kompjutorska simulacija

- Zašto bismo im sada vjerovali?! I tada su rekli da elaborat postoji i da je to najbolja cijena koja se može dobiti za to zemljište, ali elaborat nam nisu dali. Taj natječaj nije proveden, pa ga sada ponavljaju, ali s većom cijenom. Ispada da smo svojim protivljenjem iz siječnja Općini zaradili 10 milijuna, pa su nas mogli predložiti za neko općinsko priznanje, ironizira Košta duboko uvjeren da je cijena preniska:

- Iz najsvježijih cijena građevinskog zemljišta u Općini Preko izračunali smo da je prosječna cijena građevinskog zemljišta 142 eura po kvadratu. To je prosjek 46 zemljišta koje smo pronašli u oglasima. Kao primjer, s kojim je zemljište koje prodaje općina najbolje usporediti, naveli smo zemljište površine 9.500 m2 isto prvi red do mora, isto katastarska općina Lukoran, nema infrastrukture ni prilaznog puta i cijena je 40 eura po m2. Ovo privatno zemljište se prodaje po 40 eura iako je poljoprivredno i na njemu nema građenja, a Općina po 33,38 eura prodaje građevinsko zemljište. Slično zemljište na Viru se prodaje za 60 eura, obrazlaže Košta i navodi i drugi razlog zbog kojeg misli da je odluka nezakonita:

- Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj upravi, Statutu Općine Preko i Poslovniku o radu Općinskog vijeća, načelnik odlučuje o prodaji nekretnina u vrijednosti do 0,5 posto općinskog proračuna. To u našem slučaju iznosi oko 100 tisuća kuna, a ovdje se radi o nekretnini čija vrijednost je minimalno 20 milijuna kuna i o prodaji odlučuje isključivo načelnik, što je u suprotnosti sa zakonom. On odlučuje o svemu: on bira povjerenstvo, on bira ponudu i potpisuje ugovor, a Općinsko vijeće ni na koji način nije uključeno u tu kupoprodaju što je direktno u suprotnosti sa zakonom! Sve su ovlasti prenesene na jednog čovjeka zahvaljujući brutalnom korištenju većine u Općinskom vijeću, zaključuje Marijo Košta.

Foto arhiv sd  151105.
Zadar - Dalmacija 
Izgled uvale Prtljug na Ugljanu po projektu Dubokog plavetnila
Kompjutorska simulacija
Kompjutorska simulacija
Budući izgled uvale Prtljug na Ugljanu

Općinski načelnik Jure Brižić (HDZ) podsjeća da je riječ o 15-ak godina starom projektu od izuzetne važnosti ne samo za Preko, nego i za otoke Ugljan i Pašman. Radi se o lukoranskom predjelu Prkljug na kojemu Općina od ukupno 386.000 kvadrata u svom vlasništvu ima 77.085 kvadrata, dok je ostatak zemljišta u vlasništvu države.

- Za ovo zemljište postoje UPU i DPU, određena je granica pomorskog dobra i izrađena studija utjecaja na okoliš. Na našem dijelu zemljišta predviđena je gradnja privezišta, 40-ak urbanih vila s bazenima i sportskim i ugostiteljskim sadržajima, što je investicija od oko 30 milijuna eura. Na cijelom obuhvatu, gdje je predviđeno ukupno 212 urbanih vila, 150 vezova i hotel s 505 kreveta, planirana je investicija od 120 do 150 milijuna eura. Da je ta investicija realizirana 2003. godine, od kada se o tome govori, lice cijelog otoka bi bilo promijenjeno, ali i tada su Košta i opozicija projekt minirali i blokirali zastupajući tko zna čije interese. Od tada smo mogli uvećati godišnje prihode Općine za 15 milijuna kuna, kaže načelnik Brižić koji se osvrnuo i na cijenu od 33,38 eura:

- To je korektna cijena! Uostalom, ako se dobro sjećam, najprije se spominjalo 11, pa 17 eura, a ovih 33,38 eura odredio je ovlašteni sudski vještak Mario Kalmeta. Opozicija barata cijenama okolnih zemljišta iz „Njuškala”, ali to za sudskog procjenitelja uopće nije referentno, kaže Brižić.

Foto arhiv sd  151105.
Zadar - Dalmacija 
Izgled uvale Prtljug na Ugljanu po projektu Dubokog plavetnila
Kompjutorska simulacija
Kompjutorska simulacija
Uvala Prtljug na Ugljanu

Na natječaj iz 2013. nije se javio nitko. Je li vam se nakon toga obratio netko od potencijalnih investitora?

- U tri protekle godine imali smo razgovore sa zainteresiranim investitorima iz Poljske, Slovačke, SAD, Italije i Hrvatske. Mi ne želimo mešetare, nekoga tko bi zemljište samo preprodao, nego ozbiljne investitore koji će projekt realizirati. Zato smo u uvjete natječaja i uvrstili da ponuditelj mora pet godina biti upisan u registar trgovačkih društava, imati temeljni kapital od najmanje pet milijuna eura i dostaviti financijsko-poslovni plan za izgradnju. U interesu nam je da se to izgradi, da se ljudi zapošljavaju, a na Općini je izgradnja pristupne ceste, te voda i rasvjeta, navodi Jure Brižić nadajući se da će i država uskoro raspisati natječaj za „svoj dio” Prkljuga.

Načelnik Brižić priznaje da općinskim vijećnicima nije dostavljen elaborat na temelju kojega je određena cijena zemljišta, ali...

- Svi vijećnici su elaborat dobili naknadno, kaže Brižić po kojemu ne stoji ni prigovor opozicije da je „Općinsko vijeće isključeno iz kupoprodaje” i to zato što je OV izglasalo odluku zajedno s uvjetima iz javnog natječaja.

Foto arhiv sd  151105.
Zadar - Dalmacija 
Izgled uvale Prtljug na Ugljanu po projektu Dubokog plavetnila,
Kompjutorska simulacija
Kompjutorska simulacija
Uvala Prtljug na Ugljanu

Tko je u povjerenstvu?

Načelnik Jure Brižić odlučio je tko će biti u posebnom Povjerenstvu za provedbu javnog natječaja za prodaju općinskog zemljišta. Na čelu Povjerenstva je općinska pročelnica Martina Šarić, a uz nju je i njena kolegica Dražena Strihić. U ime Mjesnog odbora Lukoran, u Povjerenstvu su Tomislav Mikela i Đana Ćurković Jadrijev. Peti član je Ivica Luković, mještanin Lukorana.

Košta: To je laž - elaborat nismo dobili ni do danas! Obaviješten je i Transparency International

- Tražili smo elaborat o procjeni vrijednosti zemljišta na sjednici održanoj 23. prosinca i to se moglo uraditi za pet minuta! Ali, nisu nam ga dali! Laž je to što načelnik tvrdi da nam je dostavljen naknadno, nismo ga dobili do danas, a već je 9. siječnja. Ima i još nešto: odredba iz natječaja po kojoj ponuditelj mora pet godina biti upisan u registar trgovačkih društava je neustavan, to nije u skladu sa zakonom, ali nije to jedino što je ovdje nezakonito. Općina otkupljuje zemljište za proširenje ceste, gradi cestu i privatnom vlasniku udvostručuje vrijednost zemljišta. Tražili smo da cijelo Općinsko vijeće bude povjerenstvo za prodaju, ali je to odbijeno, načelnik je rekao da će on formirati povjerenstvo. Nejasno je po kojim kriterijima, vjerojatno po podobnosti, kaže Marijo Košta dodajući da je o svemu obaviješteno ne samo Ministarstvo uprave već i Transparency International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 16:37