Neplaćeni računi

Fortis Labor razvio aplikaciju koja opominje neredovite platiše

Aplikacija djeluje po sličnom principu kakav imaju banke i telekomi, ali ono po čemu je različita jest selektivni automatizam koji neredovitim platišama šalje različite vrste i intenzitet upozorenja
Milan Gudeljević i Lorenzo Gašparić
 Privatni album

Domaći startup Fortis Labor razvio je aplikaciju za male i mikro poduzetnike koja će njihove neredovite platiše upozoravati na neplaćene račune. “Sustav obavještavanja mailom”, kraće SOM, web je aplikacija kojom poduzetnici mogu doći do podataka o dugovanjima, potraživanjima i ostalim statističkim podacima o poslovanju vlastite tvrtke.

No, glavna mu je odluka, kažu osnivači Lorenzo Gašparić i Milan Gudeljević, sustav automatskih opomena. Ta je njihova inovacija jedina takve vrste za male i mikro poduzetnike u Europi.

Intenzitet

- Aplikacija djeluje po sličnom principu kakav imaju banke i telekomi, ali ono po čemu je različita jest selektivni automatizam koji neredovitim platišama šalje različite vrste i intenzitet upozorenja - objasnio nam je Gudeljević, direktor operacija Labor Fortisa. Poduzetnik može tvrtke koje zaostaju s podmirivanjem njegovih potraživanja, ovisno o željenom intenzitetu opomena, označiti bojama - zelenom, žutom ili crvenom.

- Crvena je boja za one neredovite platiše koji su debelo izvan roka s plaćanjem. Sustav će ih dva puta dnevno ‘češljati’ i slati im opomene mailom, ujutro i popodne. Uz obavijest i podatke o dugovanju, u mailu će biti priložen i QR kod koji dužnik može odmah skenirati i tako podmiriti dugovanje - istaknuo je Gudeljević i dodao da uskoro SOM aplikaciju nadograditi i s opomenama koje će dužnicima dolaziti u obliku SMS poruka. Cilj je, kaže, napraviti pritisak na neredovite platiše jer nepoštivanje rokova uplate prisiljava poduzetnike da dižu cijene svojih proizvoda i usluga.

- Zabrinjavajući je podatak da bi čak 36 posto tvrtki u Hrvatskoj zaposlilo još radnika da uspiju naplatiti sva svoja potraživanja na vrijeme. Upravo to je bio glavni motivator za proizvodnju ovog sustava - napomenuo je Gudeljević.

Iako su SOM aplikaciju lansirali jučer, već imaju oko 50 korisnika, a osim u Hrvatskoj, testirali su je i u tvrtkama u Bugarskoj, Sloveniji i Austriji.

Gudeljević i Gašparić, inače izvršni direktor, u razvoj SOM aplikacije krenuli su prije dvije godine, a projekt su, među ostalim, financirali i povlačenjem 220 tisuća kuna sredstava iz EU fondova.

Paket usluga

- Svaki poduzetnik već sada može preuzeti besplatnu aplikaciju za ograničen broj faktura, točnije pet računa i pet obavijesti, na stranici som-app.com, a žele li cijeli paket usluga, mjesečno će ih to stajati 200 kuna. No, preporuče li uslugu drugim korisnicima, mogu ostvariti popust i do 50 posto - naglasio je za kraj Gudeljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:02