RJEŠAVANJE DUGOVA

Fortenova refinancira obveznicu od 1,22 milijarde eura s HPS-om, banke ih odbile

Dioničari Fortenova grupe pozvani su na glasanje o refinanciranju obveznice na skupštini 4. studenog

Fabris Peruško, glavi izvršni direktor Fortenova grupe

 Neja Markicevic/Cropix

Fortenova grupa danas je poslala poziv dioničarima za skupštinu koja će se održati 4. studenoga 2024. godine i na kojoj će imatelji depozitarnih potvrda glasati o prijedlogu Fortenova grupe da se postojeća obveznica refinancira do iznosa od 1,22 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom, investicijskim društvom HPS Investment Partners, na razdoblje do kraja prvog kvartala 2026, priopćili su upravo iz Fortenova grupe.

"U tijeku procesa vlasničke transformacije koja je završena u srpnju, Fortenova grupa je poduzela značajne napore da dug refinancira s komercijalnim bankama i dogovori najbolje moguće financiranje koje bi po najpovoljnijim uvjetima omogućilo refinanciranje cijelog iznosa obveznica koje dospijevaju krajem studenoga 2024. godine. Zbog skraćenih rokova, tržišnih kretanja i SBK Art-ovog obijesnog parničenja povezanog s pokušajima ometanja i zastrašivanja financijskih institucija, refinanciranje s komercijalnim bankama nije realizirano te je imateljima depozitarnih potvrda na glasanje predloženo privremeno produljenje aranžmana s HPS fondovima, koje se u ovim okolnostima pokazalo najboljim rješenjem za Fortenova grupu", dodaje se u priopćenju.

Kao što je poznato ranije dogovoreno financiranje s HPS-om iznimno je nepovoljno za Fortenovu, a dio tog financijskog aranžmana bio je i uvjet da grupa mora prodati poljoprivredni dio biznisa koji je preuzela Podravka.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe je poručio:

"Zahvaljujući vlasničkoj transformaciji i isključivanju sankcioniranih dioničara iz vlasničke strukture, a usprkos svim poteškoćama, uspjeli smo ovim aranžmanom ipak smanjiti efektivni godišnji trošak financiranja, kao i diskont na izdavanje obveznice. Najvažnije je da su produljenjem aranžmana s HPS-om stvoreni preduvjeti da u 2025. Fortenova grupa dobije kreditni rejting te u sljedećem koraku refinancira HPS s tradicionalnim financijskim institucijama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 16:48