Hoteli Plat
 Niksa Duper/Cropix
sklopljen ugovor

Fortenova postaje igrač u energetici, izašla iz hotela

Ne samo da investiramo izravno u financijska poboljšanja nego nastavljamo razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost, rekao je James Pearson
Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 30. studeni 2020. 16:41

Fortenova grupa sklopila je konačan ugovor s KHA četiri, hotelskom kompanijom sa sjedištem u Hrvatskoj, o prodaji svojeg udjela od 25 posto u toj kompaniji. U odvojenoj transakciji Fortenova grupa je dogovorila preuzimanje udjela od 26 posto u društvu A.N.P. Energija u vlasništvu otvorenog alternativnog investicijskog fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom Prosperus FGS, čime je stekla kontrolni paket u A.N.P.-u Energija.

A.N.P. Energija, podsjetimo, jedini je vlasnik društva Energija Gradec, koje u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, koja koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.

Daljnji iskorak

Kako su pojasnili iz Fortenova grupe, te dvije transakcije omogućit će Grupi izlazak iz hotelskog projekta koji nije njezina temeljna djelatnost uz istovremeno oslobađanje značajne vrijednosti za poljoprivredni segment svojeg poslovanja konsolidiranjem djelatnosti bioenergetskih postrojenja kojom se bavi Energija Gradec.

- Ovo predstavlja daljnji iskorak u strategiji Fortenova grupe koja se zasniva na prodaji netemeljnih djelatnosti i fokusira se na temeljne poslovne grupe maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Konsolidiranim udjelom u tim bioenergetskim postrojenjima Fortenova grupa ne samo da investira izravno u financijska poboljšanja nego nastavlja razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost - rekao je James Pearson, glavni financijski direktor Grupe.

Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus Investa, naglašava kako je najvažniji rezultat ovih dviju posve odvojenih transakcija činjenica da je kompanija KHA četiri stjecanjem vlastitih udjela napravila prvi korak prema pronalasku strateškog partnera za nastavak razvoja projekta rekonstrukcije društva Hoteli Plat, koje ima u većinskom vlasništvu.

- Hoteli Plat je društvo strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, koje razvija projekt rekonstrukcije i izgradnje hotelskog kompleksa kategoriziranog s pet zvjezdica u Platu, na zemljištu površine sedam hektara, s ukupnim kapacitetom od otprilike 580 smještajnih jedinica. Očekuje se da bi projekt mogao nastaviti s obnovom tijekom 2021. godine - rekao je Tičić.

- Druga transakcija, u kojoj je Fortenova stekla udjele u kompaniji A.N.P. Energija, potvrda je inicijative hrvatske Vlade za osnivanje fondova za gospodarsku suradnju, čija je namjera bila stimulirati gospodarski razvoj na područjima od značaja za Hrvatsku, kao i u segmentima energetske učinkovitosti - dodao je Tičić.

Ponude u prosincu

Prosperus Invest je prije petnaestak dana potvrdio Jutranjem listu da je završila inicijalna faza prikupljanja interesa započeta tijekom ljeta te da više zainteresiranih strateških investitora provodi dubinsko snimanje društva KHA četiri. Procijenjeno je da se tijekom prosinca očekuju konkretnije ponude potencijalnih strateških ulagača.

Tvrtka KHA četiri je sa 92 posto dionica većinski vlasnik Hotela Plat, a Fond za gospodarsku suradnju Prosperus FGS II je većinski vlasnik društva KHA četiri. KHA četiri je stekao dionice Hotela Plat podmirivši dugove u predstečajnoj nagodbi.

Izvorno su partneri u KHA četiri bili Agrokor, fond Nexus FGS II i Karisma Resorts International. Nexus FGS II preimenovan je u Prosperus FGS II nakon što je Prosperus invest 2018. godine preuzeo upravljanje fondom. Krajem veljače 2017. godine hotelski kompleks Plat u Župi dubrovačkoj Vlada je proglasila strateškim. Investicija u njegovu obnovu i rekonstrukciju trebala je iznositi gotovo 430, a s preuzimanjem 618 milijuna kuna kako bi ovaj kompleks, koji ima dva hotela, depandanse, šest vila i dva paviljona, postao hotelski resort kategoriziran s četiri i pet zvjezdica.

Linker
06. svibanj 2021 16:56