MEGAPREUZIMANJE

Fortenova objavila: Mercator preuzeo Engrotuš

‘Ovime definitivno potvrđujemo status najjačeg domaćeg regionalnog maloprodajnog lanca u regiji‘

Uroš Verbovšek, Andraž Tuš, Fabris Peruško, Tomislav Kramarić i Hrvoje Bošnjak

Mercator je danas potpisao ugovor o kupnji 100 posto udjela u slovenskom Engrotušu. S potpisivanjem ugovora pokrenuta je i procedura za dobivanje suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije (AVK), objavili su iz Fortenova grupe.

Spajanje Mercatora, koji je u vlasništvu Fortenove grupe i Engrotuša ojačat će tržišnu poziciju oba trgovačka društava, ističu iz Grupe, te donijeti nove razvojne prilike slovenskim dobavljačima i zaposlenicima. Potpisnici ugovora uvjereni su da integracija dviju tvrtki predstavlja odličnu podlogu za budući rast zajedničke kompanije, te dugoročnu održivost poslovanja od koje će imati koristi svi dionici, a posljedično i cjelokupno gospodarstvo.

U Fortenova Grupi su jako zadovoljni što godinu zaključuju još jednom velikom akvizicijom u maloprodaji. Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe napominje kako je nakon marketa Franca u Crnoj Gori, preuzimanje Tuš trgovina drugo je veliko širenje prodajne mreže Fortenove u kratkom vremenu: "Time definitivno potvrđujemo status najjačeg domaćeg regionalnog maloprodajnog lanca u regiji i dokazujemo ono što smo najavili kad smo 2021. integrirali Mercator u mrežu Fortenova grupe".

image

Fabris Peruško, Uroš Verbovšek, Andraž Tuš, Tomislav Kramarić, Hrvoje Bošnjak i Zoran Mitreski

"Naše je zadovoljstvo tim veće, ako se uzme u obzir koliko je poslovanje u maloprodaji u prošloj i ovoj godini bilo zahtjevno. Unatoč tome, ostali smo vrlo fokusirani na realizaciju strategije kojoj je osnovni cilj da u cijeloj mreži dođemo što bliže kupcima i kontinuirano im nudimo široki izbor proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama, a istodobno kroz izvrsne odnose s lokalnim dobavljačima, jačamo nacionalna gospodarstva u pet država u kojima poslujemo. Duboko smo uvjereni da je to najbolje jamstvo dugoročnog razvoja cijelog nacionalnog gospodarskog lanca – od proizvodnje preko prerade do trgovine – što onda, od zapošljavanja preko podrške investicijama, predstavlja i značajnu kontribuciju održivom rastu gospodarstava u regiji“, rekao je Peruško.

Andraž Tuš je u ime prodavatelja, kompanija Tuš holding i AH Invest 1 naglasio: „Danas smo potpisali ugovor o kupoprodaji 100 posto udjela u tvrtki Engrotuš d.o.o., bez djelatnosti drogerije Tuš, koja je u procesu izdvajanja. Nakon višemjesečnih pregovora odlučili smo se za kupca koji je, po našem mišljenju, najbolji izbor za zaposlenike, poslovne partnere i razvoj osnovne djelatnosti tvrtke. Vjerujemo da će ova integracija imati pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo."

image

Uroš Verbovšek, Andraž Tuš, Fabris Peruško, Tomislav Kramarić i Hrvoje Bošnjak

Tomislav Kramarić, predsjednik Uprave Mercatora: „Ovom se transakcijom nastavlja vlasnička konsolidacija u sektoru trgovine. Mercator bilježi stabilan organski rast, a akvizicija i spajanje s Engrotušem će nam pomoći u ostvarenju poslovnih ciljeva. Uvjeren sam da je integracija u interesu svih, od zaposlenika do slovenskih dobavljača u cijelom lancu. Povezivanjem ćemo ojačati i stabilnost oba trgovačka društva te slovenskim potrošačima ponuditi najbolji izbor proizvoda i usluga."

Do okončanja postupka dobivanja suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz Fortenova Grupe ne mogu komentirati detalje ugovora niti daljnje razvojne planove povezane tvrtke.

image

Fabris Peruško, Uroš Verborvšek, Andraž Tuš, Tomislav Kramarić, Hrvoje Bošnjak i Zoran Mitreski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:06