ATRAKTIVNA LOKACIJA

Fortenova grupa prodaje Cibonin toranj: Ondje je sve do pada stolovao Todorić, evo što piše u oglasu

Prodaje se prostor od čak 5827 četvorna metra i 65 parkirnih mjesta u garaži. Sve u svemu, u pitanju je 16 od ukupno 21 kata, uključujući one elitne na samom vrhu tornja
 Ronald Gorsic/Cropix

Fortenova grupa je oglasila prodaju poslovnih prostora u poznatom zagrebačkom tornju Cibona, gdje je vlasnik najvećeg dijela ureda, 76 posto, a u kojima je od 2000. godine do svoga pada sjedio Ivica Todorić i gdje su prije nekoliko godina održavani intenzivni pregovori oko restrukturiranja ili propasti Agrokora.

Privremena uprava Agrokora je sjedište izmjestila na Žitnjak jer je bilo skupo održavati prostor u tornju, rekli su, a golemo „A” kao znak Agrokora skinuto je s vrha zgrade u prosincu 2017. godine te je od onda jasno da su uredi za prodaju. Agencija Colliers, koja je sada za to angažirana u ime Fortenove, navodi u oglasu kako je u pitanju zagrebačka znamenitost na odličnoj lokaciji, no nema indikacije o cijeni. Rok za zaprimanje neobvezujućih pisama namjere je, kako nam kažu u agenciji, 10. studenog.

Poznavatelji domaćeg tržišta poslovnih nekretnina navode kako je u pitanju jako star objekt (dovršen je 1987. godine, taman u vrijeme održavanja Univerzijade) kojem je danas potrebno temeljito preuređenje, dakle svakako nije više A klasa čime se nekad dičio, a prednost mu je što tu prevladavaju uvjetno rečeno „obični” uredi, a ne otvoreni prostori koji nisu popularni u ovo doba pandemije korona virusa.

Prodaje se prostor od čak 5827 četvorna metra i 65 parkirnih mjesta u garaži. Sve u svemu, u pitanju je 16 od ukupno 21 kata, uključujući one elitne na samom vrhu tornja (od 17. do 21. kata), a ostatak uredskog prostora i desetak garaža drže kompanije Elektroprojekt i CI-MED. Prema objavljenim podacima u oglasu, jedan od vlasnika garažnog prostora je i Grad Zagreb, a najviše garaža ih drži Agencija za komercijalnu djelatnost.

Prostor koji Fortenova sada prodaje je trenutno iznajmljen tek u manjem dijelu, odnosno tek 35 posto ureda, ali navodi se da je rok otkazivanja najma kratak, do tri mjeseca. Cibonin toranj, poznata „cigara”, visok je 92 metra, a Todorić je, kako su ga citirali mediji, tu uselio s ciljem „nadograđivanja korporativnog imidža kompanije” te je tu stolovao 17 godina.

Vezano za trenutno tržište komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj, u Colliersu kažu da je potražnja za kvalitetnim komercijalnim nekretninama mnogo veća od ponude, što znači da najbolje zgrade rijetko dolaze u prodaju. Prinosi (eng. yields) za najbolje/prime komercijalne nekretnine u Hrvatskoj su oko 7 posto, što agencija ocjenjuje jako atraktivnim, pogotovo u okruženju niskih kamatnih stopa. Koliki bi prinos mogao biti na toranj poput Cibone nisu komentirali, ali jasno je da ne spada u prime segment. Inače, u oglasu se napominje kako se je to zona mješovite namjene (M) te da toranj stoga može biti prenamijenjen.

Iz Fortenove su podsjetili da već više od dvije godine kontinuirano provode proces dezinvestiranja kompanija i nekretnina koje nisu u funkciji njihova temeljnog poslovanja te da je slijedom toga donesena odluka o prodaji uredskog prostora u sklopu Ciboninog tornja. Napominju da je taj toranj „jedna od najreprezentativnijih poslovnih zgrada u Zagrebu”, a prostor opisuju modernim te dodaju da se, s garažama, radi o 6718 četvornih metara.

„Fortenova grupa u ovoj godini bilježi odlične poslovne rezultate, pri čemu smo realizirali sve ključne poslovne projekte i ciljeve koji smo postavili. Jedna od najvažnijih sastavnica poslovanja koje je fokusirano na temeljne djelatnosti je i dezinvestiranje dijelova poslovanja i imovine koja nije u njihovoj funkciji. Budući da Fortenova grupa više ne koristi uredski prostor Ciboninog tornja za svoje potrebe, odlučili smo se za njegovu prodaju uz posredništvo specijaliziranog partnera“, izjavio je James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za financije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:09