I Ford na udaru kupaca

Ford pristao obeštetiti svoje kupce u SAD-u zbog neispravnih zračnih jastuka u vozilima

Ford je spornu opremu naručio od Takate, zbog koje su odštete već platili Toyota i BMW
Ford F-150 modeli
 Profimedia, Alamy

Američki proizvođač automobila Ford nagodio se sa svojim kupcima u SAD-u oko odštete za neispravne zračne jastuke koji su ugrađeni u oko šest milijuna automobila i spreman je platiti 299 milijuna dolara obeštećenja. Nagodba Forda i kupaca, prema navodima američkih medija, proizlazi iz dokumentacije koju je Savezni sud u Miamiju objavio o pripadajućem sudskom sporu.

Tužba protiv Forda, prema istim izvorima, obuhvaćala je potencijalnu štetu na vozilu zbog neispravnog uređaja, neistinito prikazivanje karakteristika automobila, preplaćenu cijenu vozila i troškove prigovora proizvođaču i prodavatelju. Pregovori dviju strana, prema podacima uglednog The Wall Street Journala trajali su nekoliko tjedana.

Američki mediji napominju kako je Ford sporne zračne jastuke naručio od tvrtke Takata, zbog čije je neispravne opreme odštete platilo već nekoliko kompanija poput Honde, Toyote, Nissana, Mazde i BMW-a. Ukupni iznos isplaćenih odšteta u aferama s Takatinim zračnim jastucima agencija Reuters procjenjuje na milijardu i 200 milijuna dolara.

Najviše je s Takatom poslovala Toyota koja je spornu opremu ugradila u devet milijuna i 200 tisuća vozila, dok je BMW isto učinio u slučaju dva milijuna i 300 tisuća svojih automobila.

- Riječ je o najvećoj pritužbi na sigurnost automobila u povijesti autoindustrije koja obuhvaća 100 milijuna zračnih jastuka u 19 kompanija – navodi agencija, dodajući kako se 23 smrtna slučaja u automobilskim nesrećama diljem svijeta dovode u vezu s neispravnim zračnim jastucima tvrtke Takata koji mogu eksplodirati pri aktivaciji, oslobađajući velikom brzinom metalne komadiće koji lete po automobilu ili kamioni.

Takata je prošle godine priznala krivnju za lančanu prijevaru prilikom isporuke sporne opreme po optužnici američkog državnog tužiteljstva i platila kaznu od milijardu dolara. Zatim se našla pred bankrotom, da bi je preuzela kompanija Key Safety Systems, trenutno u sastavu američke Joyson Grupe.

Američke agencije nadležne za sigurnost prometa pozvale su automobilske kompanije koje su surađivale s Takatom, da poprave ili zamijene neispravne zračne jastuke o svom trošku ako to još nisu učinile.

Procjenjuje se da je na američkom tržištu još oko 30 milijuna zračnih jastuka Takate koje bi trebalo popraviti ili zamijeniti. Prema dostupnim podacima, u SAD-u je do sada popravljeno oko 13 milijuna Takatinih zračnih jastuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:31