ULAGANJA

Fond za ‘crne dane‘: Rusija planira uložiti 22 mlrd dolara u infrastrukturu

Središnja banka upozorila je na opasnost inflacije bude li vlada preduboko posegnula u fond u koji se slijevaju prihodi od nafte
Moskva
 Natalia Kolesnikova/AFP

Rusko ministarstvo financija i središnja banka dogovorili su se da će iz fonda za 'crne dane' do 2024. godine izdvojiti 1.600 milijardi rubalja (21,81 milijardi dolara) za financiranje infrastrukturnih projekata, rekao je ministar financija Anton Siluanov.

Središnja banka upozorila je na opasnost inflacije bude li vlada preduboko posegnula u fond u koji se slijevaju prihodi od nafte, a do početka rujna akumulirao je 190,5 milijardi dolara.

Ulaganja iz fonda ne smjela premašiti 1.000 milijardi rubalja u razdoblju od tri godine, poručili su iz središnje banke, no vlada želi povećati državnu potrošnju kako bi gospodarstvo nastavilo rasti unatoč poskupljenju kredita zbog podizanja ključnih kamatnih stopa.

"Dogovorili smo se... sa središnjom bankom da ćemo iz NWF-a kroz četiri godine, uključujući i ovu, izdvojiti 1.600 milijardi rubalja za nove projekte. Većina novca bit će upotrijebljena u naredne tri godine", rekao je Siluanov u srijedu.

Dodao je i da se Rusija trenutno dovoljno zadužuje na domaćem tržištu i da, iako je zadržala pravo na korištenje tržišta euroobveznica, zasada nema za time potrebe.

"Uvijek gledamo odnos između uvjeta zaduživanja na domaćem i na inozemnom tržištu pa ćemo, ovisno o tome kako se situacija bude razvijala, odlučiti trebamo li izaći na inozemna ", objasnio je ministar.

Njegov zamjenik Timur Maksimov u srijedu je naznačio da bi se Rusija do kraja godine mogla zadužiti za manji iznos no što je planirano, s obzirom na veće proračunske prihode.

Unatoč obećanjima o većoj državnoj potrošnji uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani ovog mjeseca, Rusija bi godinu trebala zaključiti s proračunskim viškom.

Ministar financija očekuje da skromni proračunski višak i u 2022. i u 2023., te manjak u 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:49