INVERA PRIVATE EQUITY FOND

Fond koji je preuzeo Muzej iluzija sada preuzima i najvećeg proizvođača drvenih montažnih kuća u regiji

Invera Private Equity Fund je nizozemski fond rizičnog kapitala fokusiran na jugoistočnu Europu koji raspolaže sa 60 milijuna eura kapitala

Kuća Marles

 Marles

Invera Private Equity Fund, nizozemski fond rizičnog kapitala preuzeo je 58,2 posto udjela u Marles Hiše Maribor, najvećem i najstarijem proizvođaču drvenih montažnih kuća i drugih drvenih montažnih objekata u ovoj regiji. Preostalih 41,8 posto udjela u tvrtki Marles Hiše, zadržava tvrtka Investma, u vlasništvu Leopolda Poljanšeka.

Na taj način fond nastoji dodatno ojačati poziciju tvrtke i njezino poslovanje na postojećim tržištima: Slovenije, Austrije, Švicarske, Italije i Njemačke. Kako su priopćili, želja im je otvarati i nova tržišta, a sve kako bi mogli iskoristiti svoj puni potencijal u suradnji sa stručnjacima iz industrije. Cilj je, također, povećati proizvodne kapacitete te stvoriti nova radna mjesta. Invera je do sada ulagala i u Hrvatsku, kada su prije pola godine finalizirali ulaganje i stekli većinski udio u tvrtki Metamorfoza koja upravlja konceptom Muzej Iluzija.

Promjena vlasništva, kako navodi Kemal Sikirić, managing partner u Invera Private Equity Fund, predstavlja priliku tvrtke Marles Hiše Maribor za dodatno proširenje svojeg poslovanja kao bi time ne samo ojačala svoju poziciju vodećeg proizvođača drvenih montažnih kuća i zgrada u Slovenije i regiji, već i kako bi postala važan igrač na tržištu srednje i zapadne Europe.

image

Kemal Sikirić, managing partner u Invera Private Equity Fund-u

Krume Ivanovski

- Strateško ulaganje Invere odrazit će se na dodatno zapošljavanje, veću razinu ulaganja u digitalizaciju i povećanje proizvodnih mogućnosti te daljnje povećanje obujma poslovanja u budućnosti posebice na tržištima srednje i zapadne Europe. Budućnost je u drvenoj montažnoj gradnji, a Marles Hiše je definitivno predvodnik tog smjera u regiji, stoga ne čudi da su u Inveri prepoznali potencijal za ulaganje. Na ulaganje u Marles Hiše Maribor odlučili smo se nakon vrlo rigoroznog selekcijskog procesa i analize više od 300 investicijskih prilika iz različitih industrija u prethodnoj godini. U međuvremenu, naravno, aktivno radimo i na drugim potencijalnim projektima te očekujemo da ćemo realizirati dodatne akvizicije, kako unutar postojećeg portfelja, tako i u novim industrijama u 2022. godini - istaknuo je Kemal Sikirić, koji je dodao da se Marles, kao najstariji i najveći proizvođač montažnih kuća u regiji s više od 30 milijuna eura konsolidiranih prihoda godišnje te 27 tisuća objekata i 400 škola i vrtića koji su prošli kroz proizvodnju do danas, nametnuo kao idealni kandidat za akviziciju.

Invera Private Equity Fund je nizozemski fond rizičnog kapitala fokusiran na jugoistočnu Europu koji raspolaže sa 60 milijuna eura kapitala. Ulagači u fond su Europska banka za obnovu i razvoj, mirovinski i investicijski fondovi te Europski investicijski fond. Ima urede u Amsterdamu, Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu. Prošle godine finalizirali su ulaganje u tvrtku Metamorfoza koja je razvila koncept Muzej Iluzija. Invera je tako stekla većinski udjel u toj u tvrtki te su se obvezali povećati kapital tvrtke u iznosu od tri milijuna eura. Cilj partnerstva je daljnje širenje u svijetu, putem franšize, ali i putem poslovnog modela u kojem bi Metamorfoza otvarala i upravljala vlastitim muzejima u svim većim gradovima diljem svijeta. Glavno sjedište tvrtke je i dalje u Zagrebu, gdje preko 20 ljudi radi na daljnjem razvoju tvrtke, od dizajna, projektiranja i vođenja izgradnje novih muzeja do razvoja novih eksponata i daljnjeg širenja koncepta Muzeja Iluzija. Samo u 2021. Muzeje Iluzija u cijelom svijetu posjetilo je dva milijuna ljudi, a planovi su da do 2025. imaju otvorena čak 100 muzeja diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:10