Visoka cijena populizma

Fitch promijenio izglede daljnjeg kretanja talijanskog rejtinga iz stabilnih u negativne

Rejting agencije ne vjeruju obećanjima talijanske vlade da će srezati javni dug
Giuseppe Conte, talijanski premijer
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Rejting agencija Fitch zadržala je talijanski kreditni rejting na dosadašnjoj razini BBB, no smanjila je izglede daljnjeg kretanja talijanskog rejtinga iz stabilnih u negativne.

Kao razloge promjene outlooka iz stabilnih u negativne u Fitchu navode rizik da se reforme u Italiji, u uvjetima političke nestabilnosti i velikih obećanja vlade u Rimu talijanskoj javnosti, neće provoditi. U prilog tome u Fitchu navode najave smanjenja poreza i uvođenje svojevrsnog temeljnog dohotka za siromašne. U takvim najavama svjetski financijaši gledaju populizam.

Iako talijanske vlasti najavljuju da će nastaviti s reformama i srezati proračunski manjak i javni dug, u rejting agencijama očito ne vjeruju tim obećanjima. Po mišljenju stručnjaka Fitcha, dug opće države u Italiji, jedan od najvećih u EU, do 2020. godine smanjit će se samo simbolično, sa 131,8 posto BDP-a, koliko je iznosio lani, na 130,4 posto BDP-a. Time će Italija - inače, četvrta po veličini ekonomija u EU i treća u zoni eura - ostati jednom od najzaduženijih zemalja koje Fitch prati, upozorava se u izvješću te bonitetne agencije. Kada je, pak, riječ o fiskalnom deficitu Italije, u Fitchu očekuju čak i njegov rast, s 1,6 posto BDP-a, na koliko je minus u državnoj blagajni projiciran za ovu godinu, na 2,2 posto BDP-a u 2020. godini. S druge strane, vlada Giuseppea Contea najavljuje da će do 2020. godine ostvariti uravnotežen proračun, kao i da će smanjiti javni dug.

"Postoji razmjerno visok stupanj neizvjesnosti oko fiskalnih ciljeva, dijelom i zbog mogućnosti održavanja prijevremenih izbora", ocijenili su u Fitchu.

Iako je smanjenje izgleda talijanskog rejtinga udarac za Conteovu vladu, iz Rima su poručili kako su zadovoljni što im Fitch nije smanjivao sam rejting. Giovanni Tria, talijanski ministar gospodarstva i financija, poručio je kako će potezi Conteove vlade uvjeriti agencije za dodjelu kreditnog rejtinga da je Italija i dalje kreditno sposobna.

Ipak, činjenica je da je talijanska pozicija nakon odluke Fitcha da sreže izglede daljnjeg kretanja talijanskog rejtinga slabija. Fitch, doduše, sam rejting ovoga puta nije dirao, no umanjenje izgleda znači da bi se i on u dogledno vrijeme mogao mijenjati, i to prema dolje. Drugim riječima, vlasti u Rimu morat će se sada više potruditi da svjetska tržišta uvjere u svoje reformske namjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:17