KONFERENCIJA JL-A I HANFE

Financiranje oporavka: ‘Tržište kapitala pruža šansu svima s jako dobrim projektima‘

Konferencija koju Hanza Media organizira s Hanfom dolazi u trenutku kada je nužno imati viziju o tome kako prikupiti novac za oporavak
 Xinhua/Eyevine/Profimedia

Magnituda ekonomske krize s kojom se suočava Europa nije zabilježena od 1945. godine. No, koliko god je situacija financijski teška i ekonomski kompleksna, procjene eksperata govore kako će nakon snažne kontrakcije u ovoj godini već u 2021. početi snažni oporavak. OECD je za eurozonu procijenio rast od 5,1 posto u godini koja dolazi, što ukazuje na to da će oporavak od krize izazvane pandemijom u Europi biti nalik utrci. Nakon što su se članice EU prvi put u povijesti odlučile za zajedničko izdanje obveznica kako bi financirale program oporavka težak 750 milijardi eura, jasno je da ulazimo u razdoblje odlučnih promjena.

Pravi oslonac

S obzirom na jasne limite mogućnosti fiskalnog financiranja oporavka, konferencija koju Hanza Media partnerski organizira s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pod nazivom "Tržište kapitala nakon koronakrize, prilika za kompanije i investitore" dolazi u trenutku kad je nužno imati što jasniju viziju o tome kako prikupiti novac za oporavak.

Procjene pokazuju da će se samo 10-ak posto od ukupnih 750 milijardi eura iz europskog fonda za oporavak alocirati u 2021. Proračun će stoga u svojoj strukturi morati zadržati značajan dio poticaja za kompanije, ali je jasno da pravi oslonac treba, što je moguće više, biti tržište kapitala. O tome će na našoj hibridnoj online konferenciji, koja će se održati 16. prosinca, govoriti potpredsjednik Vlade Zdravko Marić i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar. Uvodna izlaganja dat će predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman te ekonomist Velimir Šonje, Arhivanalitika i Ekonomski lab.

- Tržište kapitala bit će izuzetno važno nakon ove pandemije jer poduzeća trebaju svjež priljev novca. Ono što dobivaju od banaka kroz kredite opterećeno je kamatama i drugim troškovima. Kad povlače novac s tržišta kapitala, tih troškova nema, a investitori su puno više spremni voditi brigu o sudbini poduzeća. Tržište kapitala pruža šansu svima s jako dobrim projektima, s dobrim idejama, kako bi uz pomoć mirovinskih ili investicijskih fondova te ulagača koji direktno kupuju dionice došli do prijeko potrebnog kapitala - poručio je prije konferencije A. Žigman.

Činjenica da tržišta kapitala trebaju postati puno važnija u financiranju hrvatskih kompanija potpuno je jasna, kao i to da stižu novi investicijski trendovi. Prema procjenama PwC-ja, brzina i snaga oporavka nakon pandemije preoblikovat će investicijsku industriju u sljedećih pet godina. MMF uz infrastrukturu poziva na ulaganja u zelene tehnologije, ali javni dugovi limitiraju mogućnosti podrške ambicioznim projektima.

Očekivanja

U privatnim džepovima tržišta kapitala ostalo je jako puno nealociranog kapitala koji može pokrenuti oporavak. Pri tome investitori se sve više fokusiraju na projekte koji su orijentirani i na visoku razinu socijalnih povrata, a ne samo financijskih performansi.

O tome kako probuditi razvoj hrvatskih kompanija preko tržišta kapitala na posebnom panelu raspravljat će Tomislav Alpeza, predsjednik NO-a The Garden Breweryja, dr. sc. Martina Dalić, ekonomistica, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća Hanfe, dr. sc. Mladen Vedriš, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu te Petar Vlaić, predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Posebna su očekivanja u 2021. od hrvatskih mirovinskih fodnova.

- Hrvatski mirovinski fondovi već su u koronakrizi odigrali jako pozitivnu ulogu na hrvatskom tržištu kapitala, kao i drugi subjekti, Ministarstvo financija i Vlada. Vrlo bitnu ulogu imali su i HNB te, u našem slučaju, Hanfa, koja je brzim odlukama pomogla stabilizaciji tržišta kapitala. Mirovinski su fondovi na vrhuncu krize bili najveći kupci domaćih dionica, a sada radimo na osnivanju posebnog private equity fonda za ulaganja u segment malih i srednjih hrvatskih poduzeća. Jednako tako sudjelovat ćemo u ulaganju u private equity fondove prema programu EIB-a i HBOR-a - poručio je Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste mirovinskog fonda.

image
Tržište kapitala nakon koronakrize
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:58